0
2
σχόλια
333
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Βρέθηκαν μικροσωματίδια πλαστικού στα χιόνια της Αρκτικής και των Άλπεων. Η έρευνα τονίζει το ερώτημα πώς αυτό επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
4 Σεπτεμβρίου 2019
Τα τελευταία χρόνια, μικροσκοπικά πλαστικά βρίσκονται σε αφθονία στους βυθούς των ωκεανών. Τώρα οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως υπάρχουν επίσης και στο χιόνι -και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Melanie Bergman, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances.  Για την έρευνά τους ανέλυσαν δείγματα χιονιού από διάφορα μέρη της γης: από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως τη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ βόρεια του αρκτικού κύκλου. Παντού βρήκαν μικροπλαστικά με μέγεθος περίπου όσο οι κόκκοι της γύρης και της σκόνης.


«Είναι ολοφάνερο ότι η πλειονότητα αυτών των μικροπλαστικών στο χιόνι έρχεται από τον αέρα», λέει η Bergman και τονίζει ότι η ανακάλυψη εγείρει ξανά το ερώτημα πόσο πολύ πλαστικό εισπνέουν οι άνθρωποι και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους.
 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των μικροπλαστικών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους                 

Οι ποσότητες που βρήκαν είναι ανησυχητικές: Στους επιπλέοντες πάγους του αρκτικού ωκεανού μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ, βρήκαν κατά μέσο όρο 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Πολύ περισσότερα -24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο- βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των μικροπλαστικών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. Επειδή τα επιστημονικά όργανα τους δεν μπορούν να ανιχνεύσουν σωματίδια μικρότερα των 11 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), εκτιμούν ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερα σωματίδια μικρού μεγέθους πέρα από το όριο ανίχνευσης».

Πολλοί τόνοι πλαστικών καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο και διασπώνται. Τα μικροσωματίδιά τους μπορεί να μεταφέρουν τοξικά χημικά και παθογόνα μικρόβια. Η ανησυχία με αυτά τα μικρότερα σωματίδια είναι ότι μπορούν να απορροφηθούν από μια μεγάλη γκάμα ζωντανών οργανισμών. «Αν μάλιστα αγγίζουν τη νανοκλίμακα, τότε μπορούν να διαπερνούν τις μεμβράνες των κυττάρων και να διεισδύουν στα όργανα του σώματος πολύ πιο εύκολα από ό,τι τα μεγαλύτερα σωματίδια».


Διαβάστε επίσης:
9 τρόποι για λιγότερο πλαστικό
Μια νέα ήπειρος από πλαστικό
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Οι εταιρείες μετατρέπουν τον πλανήτη σε χωματερή
εμφάνιση σχολίων