0
1
σχόλια
268
λέξεις
ΖΗΝ
Η Greenpeace καλεί τις μεγάλες εταιρείες να σταματήσουν να γεμίζουν τον πλανήτη μας με πλαστικό μίας χρήσης. Υπογράφουμε κι εμείς
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Ιουνίου 2019
Όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί ποτέ βρίσκεται ακόμα σε κάποια μορφή πάνω στον πλανήτη. Μόνο τη Μεσόγειο 1.455 τόνοι πλαστικού. Και κάθε χρόνο 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς μας.

Το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται είναι πολύ μικρό. Το υπόλοιπο καταλήγει σε χωματερές και θάλασσες, επιδρώντας καταστροφικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και στον άνθρωπο. Μικροσκοπικά ίχνη πλαστικού εισέρχονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Οι κύριες αιτίες διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι είτε η κατανάλωση τροφίμων και υγρών που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, είτε η κατανάλωση ψαρικών, όμως μικροσωματίδια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο νερό βρύσης.

Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ' όσο πραγματικά χρειαζόμαστε και ο καθένας μας πρέπει να συμβάλλει στη μείωση του. Οι εταιρείες έχουν μεγάλη ευθύνη στη ρύπανση αφού ενώ περισσότερο από το 90% του πλαστικού δεν έχει ανακυκλωθεί, εκείνες ολοένα και αυξάνουν τις ποσότητες που παράγουν. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα ρυπαίνουν το περιβάλλον 12 δις τόνοι πλαστικών απορριμμάτων.

Η Greenpeace και εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καλούν τις μεγάλες εταιρείες να σταματήσουν να γεμίζουν τον πλανήτη μας με πλαστικό μίας χρήσης. Συγκεκριμένα ζητούν από τις Nestle, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo., Colgate, Danone, Johnson & Johnson και Mars να καταργήσουν τις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης και να επενδύσουν σε εναλλακτικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα διάθεσης των προϊόντων τους. Υπογράφουμε το σχετικό αίτημα εδώ.


Διαβάστε επίσης:
Μια νέα ήπειρος από πλαστικό
Τα ποτήρια μιας χρήσης που γίνονται δέντρα
9 τρόποι για λιγότερο πλαστικό
Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
VIDEO: Παράδεισος από πλαστικό
εμφάνιση σχολίων