0
4
σχόλια
294
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια ήπειρος από πλαστικό πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό την ώρα που οι επιστήμονες αδυνατούν να εντοπίσουν τις αλλαγές στα βάθη των ωκεανών
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Σεπτεμβρίου 2017

Σκουπίδια στη θάλασσα ή θάλασσα από σκουπίδια; Η θάλασσα μπορεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, όμως φαίνεται πως μεγάλο μέρος της είναι γεμάτο με πλαστικό, είτε το βλέπουμε, είτε όχι. Η ανακάλυψη ενός τεράστιου όγκου πλαστικού που επιπλέει στον Νότιο Ειρηνικό, μεγαλύτερου από το Μεξικό, ανακαλύφθηκε από τον καπετάνιο Charles Moore, ιδρυτή του ερευνητικού Algalita, ενός ιδρύματος που αφιερώνει όλες του τις προσπάθειες στην επίλυση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό.Ο Moore, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτή την «ήπειρο σκουπιδιών» του Βόρειου Ειρηνικού, εκτιμά ότι αυτή η ζώνη πλαστικής ρύπανσης μπορεί να είναι πάνω από ένα εκατομ. τετραγωνικά μίλια σε μέγεθος. Η ομάδα επεξεργάζεται τα δεδομένα και ζυγίζει το πλαστικό, ώστε να ανακαλύψει περισσότερα για τον «όγκο πλαστικού» -όρος παραπλανητικός όπως λένε οι ειδικοί, καθώς δεν πρόκειται μόνο για μπουκάλια και σακούλες που επιπλέουν, αλλά για αόρατα, μικροσκοπικά κομμάτια.

Το νησί Henderson, που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, πρόσφατα κέρδισε μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στέφθηκε το πιο μολυσμένο από πλαστικό νησί στη Γη, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καλύπτεται από περίπου 38 εκατομ. τεμάχια σκουπιδιών. Το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης ολοένα και επεκτείνεται, με το 90% των θαλάσσιων πτηνών να το καταναλώνουν και πάνω από 8 εκατομ. τόνους νέων πλαστικών απορριμμάτων να βρίσκονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το βάθος των ωκεανών είναι το λιγότερο εξερευνημένο μέρος της Γης. Γι’ αυτό το λόγο οι επιστήμονες αδυνατούν να παρατηρήσουν συστηματικά τις αλλαγές που λαμβάνουν μέρος, κι έτσι όπως επισημαίνουν, όταν οι επιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους θα είναι πιθανόν πολύ αργά.


Διαβάστε επίσης:
«Οι σπόροι είναι κοινή μας κληρονομιά»
Νερό για όλους
Το κίνημα των Αργών Πόλεων
Εξοικονόμηση νερού για πότισμα

 
εμφάνιση σχολίων