0
1
σχόλια
484
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πότε βρίσκεται σε περίοδο χειμερίας νάρκης, πότε ένα σκαντζοχοιράκι χρειάζεται τη βοήθειά μας, τι να κάνουμε εάν μένει κοντά στο σπίτι μας;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
10 Νοεμβρίου 2023
Ο σκαντζόχοιρος στην Ελλάδα, προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 ως προστατευμένο είδος. Ζει σε αραιά δάση ή όπου υπάρχει χαμηλή βλάστηση. Στην αρχή του καλοκαιριού, το θηλυκό γεννά 3-6 μικρά. Ζουν 2 με 5 χρόνια.

Οι σκαντζόχοιροι πέφτουν σε χειμερία νάρκη συνήθως από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο ή Απρίλιο. Τα αγαπημένα τους σημεία είναι κάτω από φράχτες, θάμνους, σε ρίζες από δέντρα, σε παλιές φωλιές κουνελιών, σε αποθήκες. Οι περισσότεροι σκαντζόχοιροι δεν πέφτουν σε συνεχή χειμερία νάρκη, μπορεί να ξυπνήσουν και 1-2 φορές, αλλά συνήθως δεν αφήνουν την φωλιά τους.

Όταν βρίσκεται σε χειμερία νάρκη ο καρδιακός ρυθμός του σκαντζόχοιρου και η συνολική λειτουργία του σώματος του επιβραδύνεται  Αν βρείτε κάποιον σε αποθήκη ή άλλο μη ασφαλές μέρος, μην τον πετάξετε ή τον θάψετε. Αν ζει κάποιος κοντά στο σπίτι σας:
– Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα ή χημικά.
– Πριν καθαρίσετε τα χορτάρια να ελέγχετε πάντα εάν υπάρχουν σκαντζόχοιροι.
– Μην τα ταίζετε. Αφήστε τους σκαντζόχοιρους να μπορούν να επιβιώνουν μόνοι τους χωρίς εσάς, ηδάλλως μπορεί να τους κάνετε να εξαρτώνται από εσάς και να μην μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους.
– Προσπαθήστε να παρέχετε ένα μπολ φρέσκο νερό καθημερινά ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
– Μια γωνία στον κήπο ή στο κτήμα, άγρια (με χορτάρια, με ξύλα,κλπ) προσφέρει καταφύγιο, ασφάλεια και φυσικό φαγητό για τους σκαντζόχοιρους και τα άλλα άγρια ζώα.

Πότε ένα σκαντζοχοιράκι χρειάζεται τη βοήθειά μας:
– Αν δείτε ένα ή περισσότερα σκαντζοχοιράκια να είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι απαραίτητα σε κίνδυνο. Οι γονείς είναι κάπου κοντά.
– Εάν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο (π.χ. στη μέση του δρόμου). Με πολλή προσοχή και με κύριο μέλημα τη δική σας ασφάλεια, το μεταφέρετε στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος. Φοράτε χοντρά γάντια, και μην το φέρνετε σε επαφή με άλλα ζώα.
– Εάν είναι μεγαλύτερο από ένα μεγάλο μήλο, βάλτε λίγη τροφή γάτας/σκύλου και νερό και αφήστε το να το βρουν οι γονείς του. Αν σε 24 ώρες παραμένει εκεί, καλέστε ένα επίσημο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων.
– Εάν έχει τα μάτια κλειστά ή είναι μικρότερο από ένα μεγάλο μήλο.
– Όταν έχει δεχτεί επίθεση, φέρει εμφανή, εκτεταμένα τραύματα, το περιτριγυρίζουν μύγες, έχει κλειστά μάτια και βγάζει ήχους, όταν είναι κουλουριασμένο μαζί με τα αδελφάκια του σε εμφανές σημείο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Εάν βρίσκεται δίπλα στη νεκρή μητέρα του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν προβαίνουμε σε καμία ενέργεια, αν δεν έχουμε επικοινωνήσει με κάποιο επίσημο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων. Δε βρίσκουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και δε δίνουμε τροφή ή γάλα, ούτε προσπαθούμε να το μεγαλώσουμε μόνοι μας, καθώς οποιοδήποτε λάθος μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα ή/και τον θάνατο του ζώου. Σημειώστε κάπου το ακριβές σημείο που βρέθηκε, μήπως γίνει εφικτή η επανένωση με τη μητέρα του.

Οργάνωση Anima, Biodiveristy


Διαβάστε επίσης:
Τσακάλι: Ο ντροπαλός, παρεξηγημένος κάτοικος της υπαίθρου
Όταν ο Νίτσε αγκάλιασε το άλογο του αμαξά
Tα πουλιά γνωρίζουν γραμματική και συντακτικό

 
εμφάνιση σχολίων