0
1
σχόλια
226
λέξεις
ΖΗΝ
Mικροσωματίδια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο νερό βρύσης. Τρώμε όντως μικροπλαστικά. Τι αποκαλύπτει η πρώτη διεθνής έρευνα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Νοεμβρίου 2018
Μικροσκοπικά ίχνη πλαστικού εισέρχονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Αυτό επιβεβαιώνει η πρώτη μεγάλη έρευνα του είδους, που εξετάζει δείγματα των ακαθαρσιών που αποβάλλονται από το πεπτικό μας σύστημα. Τα δείγματα πάρθηκαν από ανθρώπους σε 8 χώρες (Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρωσία, Φινλανδία και Ιαπωνία).

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας, ανακάλυψαν πως υπάρχουν συνολικά έως και εννέα διαφορετικά είδη μικροπλαστικών σε ένα δείγμα. Με τον όρο «μικροπλαστικά» εννοούμε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών. Πιο συχνά είναι τα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ).

Οι κύριες αιτίες διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι είτε η κατανάλωση τροφίμων και υγρών που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, είτε η κατανάλωση ψαρικών, όμως μικροσωματίδια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο νερό βρύσης.

Μάλιστα εκτιμάται ότι το 2% - 5% όλων των πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από τα ψάρια κι έτσι εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα κι επιστρέφουν στους ανθρώπους. Όμως παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξάνεται κάθε χρόνο, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν πως πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού πρέπει να έχει πλαστικό στα περιττώματά του αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί. 

Πηγές: Guardian, Ecowatch
εμφάνιση σχολίων