0
1
σχόλια
321
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Άρντερν συνεχίζει τον μοναχικό δρόμο προς μια διακυβέρνηση με ενσυναίσθηση και ευκαιρίες για όλους
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: WIKIMEDIA COMMONS
31 Μαρτίου 2021
Η Νέα Ζηλανδία πρωτοπορεί ξανά και φορολογεί περισσότερο τους πλούσιους ενώ αυξάνει τις αμοιβές για τους χαμηλόμισθους. Συγκεκριμένα αυξάνει τον κατώτατο μισθό σε 20 δολάρια την ώρα και τον φορολογικό συντελεστή για εκείνους που κερδίζουν περισσότερα από 39%.

Ο νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για όποιον κερδίζει πάνω από 180.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή για το 2% περίπου των πολιτών. Υπολογίζεται πως το μέτρο θα αποφέρει επιπλέον 550 εκατομ. δολάρια σε έσοδα μέσα στο 2021. Οι αλλαγές γίνονται με σκοπό να υποστηριχτούν οι πιο αδύναμοι και να δοθούν αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο προηγούμενος κατώτατος μισθός της Νέας Ζηλανδίας ήταν ήδη μεταξύ των πέντε υψηλότερων στον κόσμο. Το 2020, τα συνδικάτα ζήτησαν αύξηση του μισθού, σε 22,10 δολάρια, για τους χαμηλόμισθους που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» της πανδημίας. Οι αυξήσεις αφορούν 175.500 εργαζόμενους.
 

Και υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε, όπως η βελτίωση του συστήματος υγείας, η επένδυση στην εκπαίδευση, η κατασκευή περισσότερων σπιτιών, η κατάρτιση και οι ευκαιρίες εργασίας  

Μιλώντας για τις αλλαγές στους μισθούς και την φορολογία των πλουσίων, η πρωθυπουργός Jacinda Ardern είπε ότι εκπληρώνουν μια προεκλογική υπόσχεση και αντιπροσωπεύουν «πραγματικές και καθυστερημένες βελτιώσεις στην υποστήριξη που παρέχουμε στους πιο ευάλωτους. Και υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε, όπως η βελτίωση του συστήματος υγείας, η επένδυση στην εκπαίδευση, η κατασκευή περισσότερων σπιτιών, η κατάρτιση και οι ευκαιρίες εργασίας».

Ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός της Ardern αύξησε σταδιακά τον κατώτατο μισθό τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας έως και 4,25 δολάρια την ώρα από το 2017. Πέρυσι, η Ardern ενθάρρυνε τους εργοδότες της Νέας Ζηλανδίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο του να υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ως τρόπο ανοικοδόμησης της χώρας από το πλήγμα της πανδημίας.


Διαβάστε επίσης:
Νέα Ζηλανδία: Άδεια πένθους σε ζευγάρια που απέβαλλαν
Η πιο «αντισυμβατική» κυβέρνηση του κόσμου
Η χώρα που «νίκησε» τον ιό
Ηγεσία με ενσυναίσθηση από την Jacinda Ardern
Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών
εμφάνιση σχολίων