0
1
σχόλια
267
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η νέα κυβέρνηση της Άρντερν δεν κάνει διακρίσεις, και το εννοεί
 
DOCTV.GR
4 Νοεμβρίου 2020
Νέα Ζηλανδία. Οκτώ γυναίκες, πέντε Μαορί, τρεις Πασίφικα και τρία μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τοποθετούνται στα σημαντικά υπουργεία της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, που εκλέχθηκε και πάλι με μεγάλη αυτοδυναμία.

Στην πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση από τότε που η χώρα υιοθέτησε το αναλογικό εκλογικό σύστημα, η Άρντερν έχει την ελευθερία να σχηματίσει την κυβέρνηση που θέλει. Ενδεικτικά λέμε ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος ενώ διακρίθηκε όταν χειρίστηκε τα κονδύλια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση της Άρντερν δημιούργησε ένα ταμείο ανάκαμψης από τον Covid-19, ύψους 50 δις δολαρίων.

Η Μαορί βουλευτής Νανάια Μαχούτα είναι επίσης η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Στην προηγούμενη κυβέρνηση διετέλεσε υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης με μεγάλη επιτυχία. Η Μαχούτα είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε με «moko», με το παραδοσιακό τατουάζ προσώπου Μαορί, στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, το 2016.

Η Άρντερν έχει δώσει υπόσχεση ότι η κυβέρνηση και ο προυπολογισμός της θα δημιουργούνται σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών ενώ σημαντικά θέματα που συνήθως οι ηγέτες ξεχνάνε όταν εκλέγονται, έχουν υψηλή θέση στην ατζέντα της –όπως ας πούμε η κλιματική αλλαγή και η οικογενειακή βία.

Ενδεικτικά. ο πρώην κορυφαίος υπουργός, Φιλ Τουάιφορντ, υποβάθμισε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των αστέγων και της προσιτής στέγης κι έτσι σε αυτή τη θητεία, η πιο αγαπητή ηγέτης του κόσμου, τον έθεσε εκτός υπουργικού συμβουλίου.


Διαβάστε επίσης:
4 εκατoμ. για τις τέχνες στα σχολεία, δίνει η Νέα Ζηλανδία
Η χώρα που «νίκησε» τον ιό
Ηγεσία με ενσυναίσθηση από την Jacinda Ardern
Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών
εμφάνιση σχολίων