0
1
σχόλια
353
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Προϋπολογισμό ευημερίας» καταθέτει η Νέα Ζηλανδία, για να αντιμετωπίσει τις ψυχικές ασθένειες, την οικογενειακή βία και την παιδική φτώχεια
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Ιουνίου 2019
Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που σχεδιάζει ολόκληρο τον προϋπολογισμό της με βάση τις προτεραιότητες ευημερίας. Η κυβέρνηση της Jacinda Ardern παρουσιάζει τον «προϋπολογισμό ευημερίας» ως μια παγκοσμίως νέα προσέγγιση στη δημοσιονομική διαδικασία αποφάσεων, που δίνει έμφαση στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

Το σχέδιο προβλέπει πως θα δαπανηθούν αρκετά δισεκατομμύρια για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, παιδική φτώχεια, έλλειψη στέγης, σεξουαλική και οικογενειακή βία. Επίσης θέτει στόχο τη δημιουργία περισσότερων χώρων στέγασης για τους άστεγους και τη μείωση του αριθμού των φυλακισμένων Μαορί.
 

«Ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ζωές με νόημα, ισορροπία και σκοπό»

«Η πολιτική έχει να κάνει με προτεραιότητες. Έχετε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό και πρέπει να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε την ανάγκη για ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φροντίδα των ανθρώπων και του περιβάλλοντος μας. Αυτός ο προϋπολογισμός δείχνει ότι είναι δυνατόν να γίνουν όλα τα παραπάνω», δηλώνει η κ. Arden.

1.1 δις ευρώ ευρώ θα δαπανηθούν για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Guardian, 325.000 άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας χαμηλού έως μέσου επιπέδου, προβλέπεται πως θα βοηθηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

187 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας. Το μέτρο έχει σκοπό να βελτιωθούν τα πολύ υψηλά ποσοστά της χώρας παγκοσμίως, καθώς η αστυνομία καλείται να επέμβει σε τέτοια περιστατικά κάθε τέσσερα λεπτά.

600 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ευημερία των παιδιών. Σύμφωνα με τη Unicef, το 27% των παιδιών στη Νέα Ζηλανδία ζουν κάτω από το επίπεδο φτώχειας. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το στρες και την πίεση που προκαλεί η στέρηση υλικών αγαθών στις οικογένειες. Όταν τα παιδιά μας είναι καλά, είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι», λέει η Ardern.

«Ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ζωές με νόημα, ισορροπία και σκοπό» λέει ο υπουργός οικονομικών, Grant Robertson. «Αυτό το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την πραγματικότητα, ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, ανάμεσα στην ελίτ και τον λαό, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστές σε όλο τον πλανήτη».


Διαβάστε επίσης:
Γιατί έχουν όλοι εμμονή με τη Σουηδία; 
Βασικό εισόδημα για όλους
εμφάνιση σχολίων