0
1
σχόλια
650
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τι αναφέρει η έκθεση για τις επιπτώσεις της κρίσης στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και στα ανθρώπινα δικαιώματα των Eλλήνων πολιτών
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
30 Απριλίου 2020
Οι σοβαρές περικοπές από το 2010 και μετά έχουν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση στην υγεία και την οικονομική δυνατότητα για σωστή περίθαλψη. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας από το 2010, ως απάντηση στην κρίση χρέους που έπληξε την χώρα. Αυτό επέφερε σημαντικές μειώσεις, στις κατά κεφαλήν δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης μετακυλίστηκε στους/στις ασθενείς.

«Η μακροχρόνια ύφεση και τα μέτρα λιτότητας αποδυνάμωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση «Ανάνηψη Τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας». Η έκθεση αναλύει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008.
 

«Από το 2009 μέχρι το 2018, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι είτε έπρεπε να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία, είτε αναγκάστηκαν τελικά να πληρώσουν σε ιδιωτικές κλινικές, λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής»  

Από το 2008 μέχρι σήμερα, περίπου το 1/3 των ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ελληνίδα γιατρός αναφέρει περιπτώσεις ασθενών που έχασαν τις δουλειές τους πολύ γρήγορα και δεν είχαν χρήματα για τα φάρμακά τους. Έτσι, αν και έπρεπε για παράδειγμα να παίρνουν ένα χάπι την ημέρα, έπαιρναν ένα κάθε τρεις ημέρες ή στρέφονταν σε κοινωνικά ιατρεία για παροχή βοήθειας, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το βάρος της συμμετοχής.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Διεθνής Αμνηστία (@amnestygreece) on


Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από 75 άτομα που αναζητούσαν περίθαλψη από το σύστημα δημόσιας υγείας και 55 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ώστε να καταγράψει τις επιπτώσεις. Εκπρόσωποι εργαζομένων στον τομέα υγείας δήλωσαν ότι λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, μια κατάσταση κρίσης που οξύνθηκε μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. «Καθώς αυτή η έκθεση ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2020, η πανδημία COVID-19 έφτασε στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση αναφέρεται σε πληροφορίες για το πώς η πανδημία έχει αρχίσει να επηρεάζει το σύστημα υγείας της Ελλάδας, την αρχική ανταπόκριση της κυβέρνησης, και παρέχει προκαταρτικές παρατηρήσεις και συστάσεις για μελλοντική δράση εκ μέρους της κυβέρνησης».

«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει κατά περιόδους να επανεξετάζουν τις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα όταν οι αποπληρωμές εμποδίζουν να διασφαλίσει στοιχειώδη επίπεδα όσον αφορά την υγεία, τα μέσα διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η Διεθνής Αμνηστία κάνει συστάσεις στην Κυβέρνηση της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

- Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις, σε όλα τα άτομα συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, εξετάσεων, αγωγής και οποιωνδήποτε μελλοντικών εμβολίων και θεραπειών για την COVID-19
- Να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι/-ες στον τομέα της υγείας έχουν πρόσβαση σε επαρκή και ποιοτικό εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη
- Να παρασχεθεί υποστήριξη –συμπεριλαμβανομένης της χρηματικής, κοινωνικής και φορολογικής– σε ανθρώπους και ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον άτυπο τομέα και οι οποίοι δεν έχουν ασφάλιση υγείας ή κοινωνική ασφάλιση.

Επίσης η έκθεση τονίζει τη σπουδαιότητα του να αναθεωρούνται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, για το δημόσιο χρέος: «Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει κατά περιόδους να επανεξετάζουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για εξόφληση δημοσίου χρέους, ιδιαίτερα όταν οι αποπληρωμές εμποδίζουν την Ελλάδα να διασφαλίσει στοιχειώδη επίπεδα όσον αφορά την υγεία, τα μέσα διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων».

Καθώς αναμένεται ύφεση μετά την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, η Διεθνής Αμνηστία λέει πως υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που μπορούν να αντληθούν. «Η οδυνηρή εμπειρία της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία δεν πρέπει να επαναληφθεί ή να αναπαραχθεί, και δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιστροφή στην επιβλαβή στρατηγική της λιτότητας».


Διαβάστε επίσης:
Ιδού τα αποτελέσματα της λιτότητας στην υγεία των Ελλήνων
Δωρεάν online συνεδρίες από την Ελλ. Ψυχιατρική Εταιρεία
VIDEΟ: «Ο κορονοϊός είναι το μέλλον»
Ποιες εταιρείες «μπλοκάρουν» το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Νέες μορφές εκμετάλλευσης δίχως να προβληθεί αντίσταση
εμφάνιση σχολίων