4
1
σχόλια
310
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ξεκινώντας από την 27η Οκτωβρίου του 1940, 4 ντοκιμαντέρ για τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα

DOCTV.GR
26 Οκτωβρίου 2023
H ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΓΩΓΗ: Το ντοκιμαντέρ περιγράφει μια σημαντική και συμβολική μεγάλη απαγωγή από τις αγγλικές και ελληνικές κατασκοπικές δυνάμεις στην Κρήτη το 1944 και μας μεταφέρει στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο με πλούσιο αρχειακό, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Αλλά οι διηγήσεις των πρωταγωνιστών είναι αυτές που πραγματικά συγκλονίζουν με τον τρόπο, το ύφος και τον λόγο τους.

Το θέμα είναι η απαγωγή του διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων των Γερμανών του Φρουρίου της Κρήτης Χάινριχ Κράιπε από τις αγγλικές και ελληνικές κατασκοπικές δυνάμεις στις 26 Απριλίου του 1944 στις Αρχάνες της Κρήτης. Ο Ηλίας Αθανασάκης, ο μοναδικός Έλληνας επιζών που συμμετείχε στην απαγωγή και ο Γιώργος Χαροκόπος, ο σύνδεσμος της Αντίστασης στην Κρήτη, εξιστορούν τα γεγονότα από την Κρήτη ώς την Αίγυπτο.Η απαγωγή αυτή θεωρήθηκε το τολμηρότερο εγχείρημα του Β Παγκοσμίου πολέμου, μια εξαίρετη πράξη αντίστασης που τόνωσε το ηθικό των Κρητικών και των Συμμάχων ενώ έπληξε το γόητρο του γερμανικού στρατού.

Το ντοκιμαντέρ τελειώνει α λα ελληνικά. Στον ταγματάρχη Πάτρικ Λιφερμόρ και τον λοχαγό Ουίλιαμ Στάνλεϊ Μος (οργανωτές της απαγωγής) απονεμήθηκε το ανώτερο παράσημο της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Ηλίας Αθανασάκης, με δάκρυα στα μάτια, εκφράζει το παράπονό του για τη μη αναγνώριση της προσφοράς του: μετά τη λήξη του πολέμου πήρε 24 μήνες φυλάκιση με βίαιη προσαγωγή επειδή δεν παρέστη σε μια δίκη δοσίλογου εξαιτίας ενός ταυχυδρομικού λάθους -«πώς πληρώνουνε τους πατριώτες, αυτή ήταν η απολαβή μου».
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ (ΣΕ 3 ΜΕΡΗ), ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Στις 5.30 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται στην Ελλάδα από τα αλβανικά σύνορα. Οι εισβολείς είναι πάνοπλοι και ο στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας προβλέπει «ελληνική συντριβή». Οι Έλληνες όμως έχουν διαφορετική γνώμη. Με το που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου, ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές σπάνε τα γραφεία της Alitalia και κατευθύνονται στη βρετανική πρεσβεία. Σύνθημά τους, «Δώστε μας όπλα».

εμφάνιση σχολίων