0
1
σχόλια
290
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
[INFOGRAPHIC] Το παγκόσμιο εμπόριο αποβλήτων βγαίνει στο φως
 
DOCTV.GR
20 Νοεμβρίου 2019
Πρόσφατα μια περίεργη είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Η Μαλαισία αναγκάστηκε να στείλει πίσω τόνους πλαστικών αποβλήτων σε αρκετές χώρες της δύσης. Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Φιλιππίνων Duterte που επέστρεψε 1.500 τόνους οικιακών αποβλήτων στον Καναδά μετά από χρόνια νομικής μάχης. Το παγκόσμιο εμπόριο αποβλήτων, το οποίο διατηρούσε χαμηλό προφίλ για χρόνια, βγαίνει στο φως.

Διαβάστε επίσης: Η Μαλαισία επιστρέφει τόνους πλαστικού στη Δύση

Τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία εξακολουθούν να εισάγονται από ορισμένες χώρες για χρήση από εταιρείες ανακύκλωσης, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα. Ενώ η ανακύκλωση των ξένων πλαστικών απορριμμάτων μπορεί να είναι επικερδής, η έλλειψη κανονισμών και η επίβλεψη έχουν προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων στις χώρες υποδοχής.

Πρόσφατα η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή τους εν μέσω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Μετά την αποχώρηση της Κίνας, η Μαλαισία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πλαστικών αποβλήτων, κάτι που προσπαθεί να αλλάξει.
 

Και τι θα κάνουν τώρα τα μολυσμένα πλαστικά τους οι πλούσιες χώρες της Γης;  

Αυτή η στροφή γίνεται αισθητή στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πλαστικών απορριμμάτων το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα UN Comtrade, η Ιαπωνία έκανε εξαγωγή 926.000 τόνους ή 18.500 δοχεία μεταφοράς στο εξωτερικό το προηγούμενο έτος! Οι Η.Π.Α έκαναν εξαγωγή 811.000 τόνους ή 16.200 δοχεία, ενώ η Γερμανία 701.000 τόνους ή 14.000 εμπορευματοκιβώτια.

ΠΙΝΑΚΑΣ


Και τι θα κάνουν τώρα τα μολυσμένα πλαστικά τους οι πλούσιες χώρες της Γης; Οι ειδικοί αναμένουν ότι τα ρεύματα πλαστικών αποβλήτων που εξάγονται από τις βιομηχανικές χώρες θα συνεχίσουν να προωθούνται σε χώρες όπου δεν υπάρχουν ακόμη ρυθμίσεις προστασίας τους.

Ω, τι ωραίος και καθαρός, ο κόσμος του καπιταλισμού.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
9 υλικά που δεν ανακυκλώνονται
Το πρώτο μεγάλο οικολογικό σούπερ μάρκετ
Τα ποτήρια μιας χρήσης που γίνονται δέντρα
εμφάνιση σχολίων