0
1
σχόλια
262
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τρόφιμα χωρίς συσκευασία. Η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας δείχνει το δρόμο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
6 Ιουνίου 2019
Στα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος, όλοι θα ψωνίζουμε φέρνοντας τις δικές μας, επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Για την ώρα, το Waitrose είναι το πρώτο μεγάλο σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, που προσφέρει τρόφιμα και ποτά εντελώς απαλλαγμένα από τη συσκευασία.

Η διαδικασία αυτή είναι από καιρό γνωστή σε μικρά, φιλικά προς το περιβάλλον μαγαζιά και ντελικατέσεν, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη αλυσίδα κάνει κάτι τέτοιο. Το Waitrose προσπαθεί να εξαλείψει όλα τα περιττά πλαστικά και τις μη απαραίτητες συσκευασίες.  Οι αγοραστές απλώς γεμίζουν τα δικά τους δοχεία με μια σειρά προϊόντων, που ξεκινά από τα δημητριακά και τα ζυμαρικά και φτάνει μέχρι τα καθαριστικά και τα ποτά. Ήδη στα ράφια είναι διαθέσιμα πάνω από 160 φρούτα και λαχανικά (όλα, χωρίς τα αχρείαστα πλαστικά τους περιτυλίγματα), τέσσερα διαφορετικά κρασιά και ισάριθμες μπύρες που περιμένουν να μπουν σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, και σχεδόν 30 προϊόντα όπως ζυμαρικά, ρύζι, σπόροι, κους-κους, φακές, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους για τα δοχεία μας.

Τα 10 κορυφαία  σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου παράγουν 810.000 τόνους απορριμμάτων συσκευασίας κάθε χρόνο» λέει μέλος της Greenpeace στον Guardian «οπότε το προβάδισμα της Waitrose θα πρέπει να το δούμν σοβαρά και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης».

Κι αν περνάμε έξω από το σούπερ μάρκετ και δεν έχουμε μαζί τη δική μας συσκευασία; Μπορούμε να δώσουμε 5 λίρες προκαταβολή, να δανειστούμε μια συσκευασία και όταν την επιστρέψουμε, να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Το σούπερ μάρκετ του μέλλοντος, είναι εδώ.


Διαβάστε επίσης:
Μια φάρμα στο σούπερ μάρκετ
Το μαγαζί των μηδενικών αποβλήτων
Το σούπερ μάρκετ της αντι-σπατάλης
εμφάνιση σχολίων