0
1
σχόλια
369
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Αν στέλνετε φορτία στη Μαλαισία, θα σας τα γυρνάμε πίσω δίχως έλεος»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Ιουλίου 2019
Η Μαλαισία θα στείλει 3.000 τόνους μη ανακυκλώσιμων πλαστικών απορριμμάτων πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να γίνει ο σκουπιδότοπος της Δύσης.

Η Μαλαισία προστίθεται στον κατάλογο των ασιατικών χωρών που αρνούνται πλέον να δεχθούν τα σκουπίδια των πλούσιων χωρών, καθώς πέρυσι έγινε ο βασικός προορισμός των πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως, μετά την απαγόρευση των εισαγωγών τους από την Κίνα, η οποία δεχόταν περισσότερα από 7 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Αξιωματούχοι στη Μαλαισία έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 14 χώρες προέλευσης των ανεπιθύμητων αυτών απορριμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία. Τα πλαστικά που δεν είναι κατάλληλα για ανακύκλωση αποτεφρώνονται. Κατά την καύση τους απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τοξικά χημικά. Εναλλακτικά  καταλήγουν στη χωματερή, με κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους και των υδάτινων πόρων.
 

«Η Μαλαισία δεν πρόκειται να γίνει ο σκουπιδότοπος της γης. Αν στέλνετε φορτία στη Μαλαισία, θα σας τα γυρνάμε πίσω δίχως έλεος»             

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Κουάλα Λουμπούρ, Γέο Μπι Γιν, λέει ότι 60 κοντέινερ με απορρίμματα που έχουν εισαχθεί παράνομα στη Μαλαισία, θα σταλούν πίσω. «Αυτά τα εμπορευματοκιβώτια εισήχθησαν παράνομα στη χώρα με ψευδή έγγραφα και άλλες παραβάσεις, που έγιναν σαφώς σε παραβίαση της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας».

«Οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών δεν γνωρίζουν σε μεγάλο ποσοστό ότι τα σκουπίδια τους, τα οποία πιστεύουν ότι ανακυκλώνονται, εξάγονται ως επί το πλείστον στη Μαλαισία. Στη συνέχεια απορρίπτονται με τη χρήση επιβλαβών μεθόδων για το περιβάλλον», λέει η υπουργός. Παράλληλα επισημαίνει ότι μια μόνο εταιρεία ανακύκλωσης στην Βρετανία, τα τελευταία δύο χρόνια εξήγαγε πάνω από 55.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων στη Μαλαισία. «Η Μαλαισία δεν πρόκειται να γίνει ο σκουπιδότοπος της γης. Παρόλο που είμαστε μια μικρή χώρα, δεν μπορούμε να εκφοβιστούμε από τις ανεπτυγμένες χώρες. Θα αντισταθούμε. Αν στέλνετε φορτία στη Μαλαισία, θα σας τα γυρνάμε πίσω δίχως έλεος».

Η έκκληση της Μαλαισίας, είναι έκκληση πολλών αναπτυσσόμενων χωρών: «Καλούμε τα ανεπτυγμένα κράτη να αναθεωρήσουν τη διαχείριση που κάνουν των πλαστικών απορριμμάτων και να σταματήσουν να εξάγουν σκουπίδια στις αναπτυσσόμενες χώρες».


Διαβάστε επίσης:
Τα σπίτια της γης θα φτιάχνονται από σκουπίδια
Λιγότερο πλαστικό, σπίτια για ανθρώπους
Το #trashtag καθαρίζει και απολυμαίνει
εμφάνιση σχολίων