1
2
σχόλια
412
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τόξα και βέλη, κινητά και drones. Η φυλή του τροπικού δάσους που μάχεται για το περιβάλλον με κάθε δυνατό τρόπο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
17 Οκτωβρίου 2019
H φυλή Τεμπέ (Τembé) ζει βόρεια του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Οι Tembé αποκαλούν τους εαυτούς τους Tenetehara, που σημαίνει «άνθρωποι».

Αν και η περιοχή του Alto Rio που κατοικούν οι Τεμπέ είναι -υποτίθεται- προστατευόμενη και τους ανήκει, η φυλή αναγκάζεται να συνυπάρχει με εκατοντάδες οικογένειες παράνομων γεωργών, αλλά και να υφίσταται τις συνέπειες των πρακτικών που εφαρμόζουν παράνομα οι εταιρίες υλοτομίας.
 

«Είμαστε οι φύλακες του δάσους, του νερού και της βιοποικιλότητας. Θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι»  

Οι Τεμπέ ζουν με παραδοσιακούς τρόπους, που τους συνδυάζουν με τη σύγχρονη ζωή και την τεχνολογία: κυνηγούν με τόξα και βέλη, πλένονται σε ποτάμια, ψαρεύουν και εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με άγρια φυτά και βότανα. Παράλληλα βλέπουν τηλεόραση στις ξύλινες καλύβες τους ενώ έχουν όλοι κινητά τηλέφωνα.

Όπως όλες οι αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου, έτσι και οι Τεμπέ είναι δεμένοι με τη φύση. Έχουν πλήρη επίγνωση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Φυτεύουν δέντρα, για να διδάξουν στα παιδιά τους την αξία του δάσους, ενώ χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα social media ώστε να τραβούν φωτογραφίες από παράνομη υλοτομία ή δασικές πυρκαγιές και να τις διοχετεύουν στο διαδίκτυο. Μια ΜΚΟ τους έδωσε και drones ώστε να μπορούν να εντοπίζουν δραστηριότητες παράνομης υλοτομίας.

Η προστατευμένη περιοχή του Alto Rio

Τα παιδιά των Τέμπε πηγαίνουν στο σχολείο και μαθαίνουν τις παραδόσεις της φυλής. Η μητρική τους γλώσσα είναι η Τενετεχάρα, ενώ μεγαλώνουν μιλώντας και πορτογαλικά. Παίζουν ποδόσφαιρο, κολυμπάνε στα ποτάμια και βοηθάνε τις οικογένειές τους στο κυνήγι και τις δουλειές.

Οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχουν σε οργανώσεις για την προστασία του δάσους, ενώ παράλληλα διδάσκουν τα παιδιά για τον πολιτισμό τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η φυλή, τα έθιμα και τη συνύπαρξη στο χωριό.


Τα μέλη της φυλής, συχνά βάφουν τα σώματα και τα πρόσωπά τους για διάφορες ιεροτελεστίες, αλλά και για να δείξουν ότι είναι έτοιμα για μάχη. Χρησιμοποιούν τη μαύρη βαφή που βγαίνει από το δέντρο τζενιπάπο για να σημαδέψουν τη στιγμή που ένας νέος φτάνει στην ενηλικίωση και την κόκκινη βαφή από σπόρους για να ετοιμαστούν για τη μάχη. Τα σχέδια στα σώματά τους περιλαμβάνουν αστέρια, μισοφέγγαρα και ήλιους που υποδηλώνουν το δέσιμό τους με η φύση. Άλλες φορές τα σχέδια είναι γεωμετρικά ή απεικονίζουν ζώα της ζούγκλας.

 
Διαβάστε επίσης:
Ο αφανισμός των φυλών του Αμαζονίου
Η 24χρονη που σώζει τον Αμαζόνιο
ΓΚΑΛΕΡΙ: Το απαγορευμένο νησί
Τα κορίτσια του Ειρηνικού
Ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο


Φωτο: 1, 2 Wikimedia Commons
εμφάνιση σχολίων