0
3
σχόλια
295
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Βραβείο WWF για την νεαρή Nina Gualinga που κερδίζει τη μάχη ενάντια στις πετρελαιοβιομηχανίες προκειμένου να προστατεύσει τον Αμαζόνιο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
23 Μαΐου 2018
Η Nina Gualinga δεν είναι σαν τα τυπικά κορίτσια της ηλικίας της. Είναι μόλις 24 ετών, ηγέτης της τοπικής κοινότητας Kichwa του Sarayaku στο Εκουαδόρ και μια από τις πιο ισχυρές προστάτιδες του Αμαζονίου. Για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τη φύση, φέτος βραβεύεται από το WWF με το International President’s Youth award.

Υπέρμαχος της οικολογίας και των εγχώριων δικαιωμάτων από την ηλικία των οκτώ ετών, το βραβείο αναγνωρίζει τις αμείλικτες προσπάθειες της Nina να προστατεύσει τη φύση και τις κοινότητες του Αμαζονίου σε μια εποχή που η περιοχή απειλείται από τη μη βιώσιμη χρήση και τη χρόνια εκμετάλλευση.


Η Νίνα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας και όλα τα ενήλικα χρόνια της υποστηρίζοντας την άγρια πανίδα του Αμαζονίου και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτή. Εκπροσώπησε τη νεολαία του Sarayaku στην τελευταία ακρόαση ενώπιον του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κόστα Ρίκα, κερδίζοντας μια υπόθεση ορόσημο ενάντια στην κυβέρνηση του Ισημερινού για παραβίαση των δικαιωμάτων της περιοχής Sarayaku για πετρελαϊκές γεωτρήσεις. Σήμερα, εκπροσωπεί την κοινότητα και ζητά δικαιώματα για τους ιθαγενείς του Αμαζονίου αλλά και μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα, συμμετέχοντας σε διάφορα εθνικά και διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής διάσκεψης κορυφής του Παρισιού.

«Η έμπνευσή μου προέρχεται από την ίδια τη γη κι όλη την ομορφιά της ζωής που εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Το κίνητρό μου προέρχεται από τους ανθρώπους γύρω μου που αγωνίζονται καθημερινά για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και το σπίτι τους, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου» λέει η Nina. «Χαίρομαι πολύ με αυτό το βραβείο, διότι όχι μόνο τιμά τη δουλειά μου, αλλά τιμά και το έργο όλων όσων αγωνίζονται για την ευημερία του πλανήτη μας και του λαού μας».
εμφάνιση σχολίων