0
6
σχόλια
211
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας μετράνε 58.000 χρόνια στην Αυστραλία και κατάγονται κατευθείαν από τη μαύρη ήπειρο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
30 Οκτωβρίου 2017

Οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, γνωστοί σήμερα ως Αβορίγινες, είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στη Γη. Οι σημερινοί Αβορίγινες κατάγονται απευθείας από εκείνους τους πρώτους «Αφρικανούς» μετανάστες που εγκατέλειψαν τη «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 72.000. Αποίκησαν πριν 58.000 χρόνια στην Αυστραλία και σήμερα οι Αβορίγινες αποτελούν το 2,5% του πληθυσμού της.

Σε πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Eske Willerslev από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, οι ερευνητές κατάφεραν να καθορίσουν την αλληλουχία του γονιδιώματος 83 Αβορίγινων, καθώς και 25 Παπουανών από τη Νέα Γουινέα. «Η Αυστραλία έχει μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας εκτός της Αφρικής. Θεωρούμε πως οι Αβορίγινες και οι Ευρασιάτες μοιράζονται τα ίδια γονιδιώματα από κοινούς Αφρικανούς προγόνους».


Οι πολιτισμοί των Αβορίγινων έχουν ζήσει για τόσο πολύ καιρό στην Αυστραλία, που έχουν πλέον προσαρμοστεί βιολογικά στο περιβάλλον της.
Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που ζουν σε διαφορετικά μέρη της χώρας, κάτω από εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες, έχουν προσαρμοστεί αναλόγως. Για παράδειγμα όσοι ζουν σε περιοχές της ερήμου αντέχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μηδενικές θερμοκρασίες τη νύχτα, χωρίς να αυξάνονται οι ρυθμοί του μεταβολισμού τους - πράγμα που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με κάποιον ευρωπαίο.
 
εμφάνιση σχολίων