1
1
σχόλια
380
λέξεις
VIDEO
Βανουάτου: οι γυναίκες αντλούν δύναμη από τον ρυθμό του ωκεανού
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
26 Ιουνίου 2019
Το νερό αγκαλιάζει σχεδόν τρυφερά αυτή τη μικροσκοπική κουκίδα στο χάρτη του Ειρηνικού που ονομάζεται Βανουάτου. Και για εκείνους που μένουν εκεί, το ύδωρ επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους.

Το έθιμο της μουσικής του νερού είναι γυναικείο και περνά από μητέρα σε κόρη επί αιώνες. Πρόκειται ουσιαστικά για αφήγηση ιστοριών και τραγούδι, που έχει ως συνοδεία τη χρήση του νερού ως κρουστό όργανο.

Σε μια κοινωνία που είναι κυρίως επικεντρωμένη γύρω από τον άνδρα, το ρυθμικό χτύπημα του νερού είναι ο τρόπος των γυναικών να λένε τις ιστορίες τους. Παράλληλα είναι και μια ομαδική έκφραση ζωτικότητας και ένωσης μεταξύ των νησιωτών και της θάλασσας. Το τελετουργικό τιμά την αμοιβαία σχέση μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων, που δεν την βλέπουν μόνο ως ιερή αλλά και ως μοναδικό τρόπο ζωής.

Το τελετουργικό τιμά την αμοιβαία σχέση μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων, που δεν την βλέπουν μόνο ως ιερή αλλά και ως μοναδικό τρόπο ζωής         

Η μουσική του νερού βοηθά τις γυναίκες να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με τον ωκεανό και να ενισχύσουν την κοινωνική τους θέση. Επειδή η τοπική οικονομία βασίζεται στην αλιεία, η οποία είναι ταμπού για το γυναικείο φύλο, η μουσική είναι ένας καλός τρόπος για να ενδυναμώσουν την παρουσία τους τόσο στον κοινωνικό όσο και στον οικονομικό τομέα, δεδομένου ότι πλέον κερδίζουν χρήματα από τις παραστάσεις τους που υποστηρίζουν κοινοτικά προγράμματα.


Το γκρουπ Leweton Women’s Water Music είναι πλέον πολύ δημοφιλές γύρω στο Βανουάτου ενώ πλέον έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ/εκδηλώσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ομάδα χρειάζεται ένα σώμα νερού, είτε είναι θάλασσα είτε όχι, για να εκτελέσει τη μουσική και τους χορούς της. Έχει χρησιμοποιήσει από τη λίμνη που βρίσκεται στο κέντρο του Πολιτιστικού Χωριού Σαραβάκ, μέχρι πισίνες ξενοδοχείων.

Για κάθε παράσταση, οι γυναίκες μπαίνουν στο νερό μέχρι τη μέση και στέκονται σε σχηματισμό μισοφέγγαρου. Η ηγέτιδα της ομάδας δίνει ένα σήμα και οι παλάμες των χεριών τους χτυπούν κάθε περαστικό κύμα, δημιουργώντας διάφορους ήχους και χορούς, όπως το The Sound of Thunder, Cascade Falls και Waves Breaking on the Reef.

Η παραδοσιακή στολή τους αποτελείται από βραχιόλια, ζώνες και «φορέματα» από λουλούδια και φύλλα. Πολλές φορές τα υλικά αυτά τα συλλέγουν από κοντινούς κήπους.
 

Διαβάστε επίσης:
ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι φυλές που θα χαθούν
ΓΚΑΛΕΡΙ: Θερίζοντας τη θάλασσα
ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι τελευταίοι Warao
εμφάνιση σχολίων