1
1
σχόλια
231
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στο μακρινό Μπουτάν που μετρά την επιτυχία του με την ευτυχία των κατοίκων, οι γιατροί και οι δάσκαλοι αμείβονται καλύτερα απ’ όλους
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
14 Οκτωβρίου 2021
Το Βασίλειο του Μπουτάν είναι μια μικρή βουδιστική χώρα «σφηνωμένη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, με μόλις 750.000 κατοίκους. Δεν έχει φανάρια στους δρόμους, τα προϊόντα καπνού είναι απαγορευμένα, το ίδιο και το κυνήγι και το ψάρεμα. Κατακλύζεται από δέντρα, ζούγκλες και βουνά. Και φροντίζει για τους κατοίκους του επενδύοντας στην υγεία και τη μόρφωση.Το Μπουτάν σχεδόν διπλασιάζει τους μισθούς των δασκάλων και των γιατρών, κάνοντας τα δύο επαγγέλματα τα πιο καλοπληρωμένα της χώρας, σύμφωνα με το World Economic Forum. Εκείνοι με εμπειρία έως 10 χρόνια, παίρνουν 35% αύξηση. Όσοι έχουν εμπειρία 10-20 χρόνια, παίρνουν 45% αύξηση. Μέχρι πρόσφατα, το επάγγελμα του δασκάλου ήταν από τα πιο κακοπληρωμένα.

Η πολιτική αυτή μοιάζει με κάτι που ίσως θα περιμέναμε από μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χώρες. Μα το μικρό βασίλειο των Ιμαλάϊων είναι διάσημο για την πολιτική της ευτυχίας του, αφού μετρά την επιτυχία του με βάση το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι κάτοικοί του, όχι υπολογίζοντας μόνο την οικονομική άνοδο, όπως αναφέρει ο Guardian. Η ιδέα των αυξήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό, Lotay Tshering, ο οποίος είναι και γιατρός. Εκλέχθηκε όταν υποσχέθηκε να μειώσει τις ανισότητες. Κι εκείνος ξεκίνησε από τις βάσεις ενός κράτους: την υγεία και την παιδεία.
 

Διαβάστε επίσης:
Ταξίδια στον κόσμο: Νησιά Kuril
Τα κορίτσια του Ειρηνικού
Τα κορίτσια που μεγαλώνουν σαν αγόρια
εμφάνιση σχολίων