0
1
σχόλια
169
λέξεις
VISUALISM
Κουρίλες νήσοι. 56 μυστηριώδη νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό και η ιστορία τους
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
4 Ιουλίου 2019
Νησιά Kuril. Από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ηφαίστειο Raikoke αφήνει ένα τεράστιο νέφος τέφρας να υψωθεί στον ουρανό. Το μικρό οβάλ νησί είχε εκραγεί και πάλι το 1924 και το 1778. Οι αστροναύτες τράβηξαν τη φωτογραφία της έκρηξης: η τέφρα ανεβαίνει στον ουρανό και φτάνει σε μια περιοχή της ατμόσφαιρας όπου η πυκνότητα του περιβάλλοντος αέρα εξισορροπείται και η τέφρα σταματά την πορεία της.

Τα νησιά ανήκουν στο ηφαιστειώδες αρχιπέλαγος Sakhalin του Ειρηνικού Ωκεανού, που περιλαμβάνει 54 νησιά. Αν και βρίσκονται υπό Ρωσική κατοχή, η Ιαπωνία διεκδικεί 4 από αυτά ενώ η κυριαρχία τους αποτελεί ακόμα και σήμερα ζήτημα στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.


Οι ιθαγενείς που έμεναν εκεί πριν το Sakhalin μετατραπεί σε αποικία, ανήκαν σε Ρωσικές και Ιαπωνικές φυλές ενώ σήμερα ο πληθυσμός αποτελείται από Ρώσους, Κορεάτες, Ουκρανούς και ελάχιστους Ιάπωνες (οι οποίοι εκδιώχθηκαν μετά το β παγκόσμιο πόλεμο). Από την δεκαετία του 90 γίνονται εξορύξεις για αέριο και άλλες ύλες από Ρώσους, Γάλλους και Βρετανούς...
εμφάνιση σχολίων