0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η παράδοση των Bacha Posh δεν αγαπά τις γυναίκες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Ιουνίου 2019
Πολλοί γονείς στο βαθιά πατριαρχικό Αφγανιστάν, προτιμούν να έχουν γιους παρά κόρες, καθώς θεωρούν τα κορίτσια ημιτελή και κατώτερα. Κι από εκεί πηγάζει και η πρακτική του “Bacha Posh”. Στη γλώσσα των Ντάρι, Bacha Posh σημαίνει «μεταμφιεσμένη σε αγόρι» και πολλές οικογένειες ντύνουν τα κορίτσια με ρούχα αγοριών και τα μεγαλώνουν ως αρσενικά. Η πρακτική αυτή όχι μόνο ενισχύει το γόητρο της οικογένειας -όπου κοινωνικά όποιος δεν έχει γιο θεωρείται ανολοκλήρωτος - αλλά δίνει και περισσότερες ευκαιρίες στα κορίτσια να πάνε σχολείο και να εργαστούν, βοηθώντας οικονομικά τις οικογένειές τους.
 

Προς το τέλος της εφηβείας αποκαλύπτεται το αληθινό φύλο. Το παιδί που ως αγόρι μεγάλωσε ανέμελα, ξαφνικά πρέπει να αλλάξει εντελώς συμπεριφορά

Τα κορίτσια αυτά δεν ζουν ως αγόρια για όλη τους τη ζωή. Η μεταμφίεση συνήθως κρατά μέχρι την εφηβεία και όταν πια είναι δύσκολο να καλυφθούν τα γυναικεία χαρακτηριστικά στο σώμα τους, ξεκινούν να ζουν «γυναικεία» ζωή. Ή τουλάχιστον, προσπαθούν καθώς η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Ένα αγόρι μεγαλώνει με την ελευθερία να κυκλοφορεί έξω, να είναι πιο εξωστρεφές, να παίζει ποδόσφαιρο, να μπορεί να εργαστεί ή να πάει σχολείο. Τα κορίτσια του πατριαρχικού Αφγανιστάν όμως δεν έχουν τέτοιου είδους ελευθερίες. Γι’ αυτό το σοκ της «επιστροφής» είναι μεγάλο. Όταν προς το τέλος της εφηβείας αποκαλύπτεται το αληθινό φύλο, το παιδί που ως αγόρι μεγάλωσε πιο ανέμελα, ξαφνικά πρέπει να αλλάξει εντελώς συμπεριφορά. Η κοινωνία απαιτεί από αυτά τα παιδιά να λειτουργήσουν ξαφνικά ως κανονικές γυναίκες, με όλους τους περιορισμούς, τους κανόνες και τη φιλοσοφία ζωής του Αφγανιστάν. Μια γυναίκα πρέπει να υπακούει τον άντρα της, να καλύψει το σώμα της, γίνει υποταγμένη, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά.

Αν και η παράδοση του Bacha Posh έγινε ευρέως γνωστή πριν ελάχιστα χρόνια, όμως υπάρχει στο Αφγανιστάν εδώ και πολλούς αιώνες, αναφέρει ο Guardian. Ανθρωπιστικές οργανώσεις της χώρας υποστηρίζουν πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το Αφγανιστάν είναι από τις χειρότερες χώρες για να γεννηθείς κορίτσι, με το προσδόκιμο ηλικίας για μια γυναίκα να είναι μόλις τα 44 έτη.


Διαβάστε επίσης:
ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι τελευταίοι Warao
Kodokushi ή φυλακή: Η μοναξιά της Ιαπωνίας
Ένα νησί μόνο για άνδρες
εμφάνιση σχολίων