0
1
σχόλια
238
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ο νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το 2021 σε όλη την Ευρώπη
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Απριλίου 2019
Τα πλαστικά μίας χρήσης χρειάζονται πολλά χρόνια διάσπασης, με αποτέλεσμα ολέθριο για την οικολογία και την υγεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης (σακούλες, καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες κ.λπ), ως μέρος ενός σαρωτικού νόμου κατά των πλαστικών απορριμμάτων που καταστρέφουν τους ωκεανούς και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Η ψήφος αυτή ανοίγει το δρόμο για την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης των πλαστικών μιας χρήσεως μέχρι το 2021, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Έ.

Εκτός από τα συνηθισμένα πλαστικά μίας χρήσης, αναμένεται να απαγορευτούν επίσης και τα ποτήρια πολυστυρενίου μιας χρήσης, που αποσυντίθενται σε μικροσκοπικά θραύσματα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εισαγάγουν μέτρα για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών δοχείων τροφίμων και πλαστικών καπακιών για ζεστά ροφήματα. Μέχρι το 2025, τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται με 25% ανακυκλωμένο υλικό ενώ μέχρι το 2029 το 90% αυτών θα πρέπει να ανακυκλωθούν.

Τα υγρά μαντηλάκια, τα φίλτρα και οι συσκευασίες καπνού, θα πρέπει να επισημαίνεται εάν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και η συσκευασία να προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί ο λανθασμένος χειρισμός τέτοιων απορριμμάτων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μερικούς μήνες μετά την κατάργηση δωρεάν πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ και τη σχετική οδηγία της Ε.Έ. με στόχο τον περιορισμό της ετήσιας κατανάλωσης έως τα τέλη του 2025.


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Παράδεισος από πλαστικό
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Μια νέα ήπειρος από πλαστικό
εμφάνιση σχολίων