0
1
σχόλια
360
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Βιέννη έχει τον τίτλο της πιο βιώσιμης πόλης στον κόσμο (η Αθήνα βρίσκεται στην 73 θέση) και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι έχει μακρά παράδοση σε δημοτικές κατοικίες ανώτερου επιπέδου
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Νοεμβρίου 2023
Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Βιέννη έχει δώσει προτεραιότητα στην παροχή προσιτών οικονομικά κατοικιών. Σχεδόν το 60% των κατοίκων της ζει σε δημοτικές, συνεταιριστικές κατοικίες ή σε κατοικίες που επιδοτούνται από τον Δήμο της Βιέννης. Μάλιστα, πολλά από τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί από τους ίδιους τους ενοίκους.

Τα διαμερίσματα ανήκουν στην πόλη της Βιέννης με τους κατοίκους να αποκτούν δικαίωμα χρήσης και όχι ατομικής ιδιοκτησίας. Κάθε χρόνο η δημοτική αρχή της πόλης επενδύει ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για την κατασκευή, συντήρηση και αποκατάσταση των κατοικιών καθώς και για την οικονομική στήριξη των ευάλωτων. Το υψηλό ποσοστό των επιδοτούμενων κατοικιών κρατάει τις τιμές στην αγορά ιδιωτικών κατοικιών χαμηλές.

Οι ρίζες αυτού του εξαιρετικού πολεοδομικού σχεδιασμού βρίσκονται στην περίοδο της «Κόκκινης Βιέννης» του Μεσοπολέμου, όταν χτίστηκαν χιλιάδες δημοτικές κατοικίες. Στόχος ήταν οι προσιτές κατοικίες καλής ποιότητας για ένα ευρύ στρώμα του πληθυσμού, αλλά τελικά επιτεύχθηκαν πολλά περισσότερα.

Το σχέδιο κοινωνικής στέγασης δημιούργησε συγκροτήματα που πληρούσαν τα εξής σημαντικά κριτήρια: «φως, καθαρό αέρα και ηλιοφάνεια» που διασφαλίζει μια υγιή διαβίωση αλλά και κοινωνική μέριμνα με παιδικούς σταθμούς, σχολεία, δανειστικές βιβλιοθήκες και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις όπως πλυντήρια.

Από το πρώτου δημοτικό συγκρότημα κατοικιών της Βιέννης, του Metzleinstaler Hof, το 1920 μέχρι την πρόσφατη δημιουργία του προγράμματος κατασκευής διαμερισμάτων SMART, ο Δήμος της Βιέννης έχτισε 220.000 δημοτικές κατοικίες για μισό εκατομμύριο ενοίκους και προώθησε την ανέγερση επιπλέον 200.000 επιδοτούμενων διαμερισμάτων.

Η κοινωνική στέγαση της Βιέννης σε αριθμούς:
– 610 στρέμματα πρασίνου συντηρούνται από τo δήμο Βιέννης. Αυτή είναι μια περιοχή που ισοδυναμεί με 854 γήπεδα ποδοσφαίρου.
500.000 άτομα ζουν σε ένα από τα 1.800 δημοτικά συγκροτήματα κατοικιών της Βιέννης.
–13.441.914 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας εκμισθώνονται και διαχειρίζονται από τον δήμο. Αυτό ισοδυναμεί με την επιφάνεια ενός δρόμου πλάτους τεσσάρων μέτρων από τη Μαδρίτη έως τη Στοκχόλμη.
–7.600 ανελκυστήρες λειτουργούν στα δημοτικά συγκροτήματα κατοικιών της Βιέννης. Τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, θα έφτιαχναν έναν πύργο διπλάσιο από τα Ιμαλάια.


Διαβάστε επίσης:
Σουηδία: Όχι άλλα tablets, επιστροφή στα σχολικά βιβλία
Σλοβενία: Φόρο στις τράπεζες για τις πλημμύρες
Downshifting: Όταν λες «αντίο καριέρα» για υποδεέστερες εργασίες
εμφάνιση σχολίων