0
1
σχόλια
338
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ως προσωρινό μέτρο για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
13 Σεπτεμβρίου 2023
Ο φόρος θα επιβάλλεται στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού κάθε τράπεζας για πέντε χρόνια, δηλαδή 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Σε όλη την Ευρώπη εισάγονται νέοι φόροι και η Σλοβενία οδεύει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Robert Golob.

Ο υπουργός Οικονομικών Klemen Boštjančič, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί, αλλά σε έντονο διάλογο με τις τράπεζες και μετά από μια σειρά αναλύσεων που έκανε το υπουργείο».

Οι σλοβενικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων των δανείων έναντι των ακόμη χαμηλών επιτοκίων που καταβάλλουν στις καταθέσεις, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες χαμηλές καθαρές απομειώσεις και προβλέψεις..

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι εξέτασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ισπανικό μοντέλο του τραπεζικού έκτακτου φόρου.

Σύμφωνα με τη γνώμη της ΕΚΤ για την Ισπανία, τα έσοδα από τον φόρο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο σκοπό.

«Ως εκ τούτου, προτείνουμε ο πρόσθετος τραπεζικός φόρος να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα παρέχει επιδοτήσεις και δάνεια για τη χρηματοδότηση των επισκευών των ζημιών από τις πλημμύρες», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Boštjančič δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες. Οι τράπεζες στη Σλοβενία είδαν τα συνδυασμένα κέρδη τους μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 145% σε ετήσια βάση σε 467 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το συνολικό ενεργητικό τους ανερχόταν σε 51,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Συνεπώς, ο προσωρινός φόρος θα αποφέρει φέτος 102,6 εκατ. ευρώ.

Η Ένωση Τραπεζών της Σλοβενίας δεν σχολίασε ακόμη τον σχεδιαζόμενο φόρο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού «μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες».

 
Διαβάστε επίσης:
«Κάποιοι προσπάθησαν να κουκουλώσουν το θέμα»

Υπ. Υγείας: Προστασία μετά από την πλημμύρα
Λινού: «Κιδυνεύει το δίκτυο ύδρευσης σε πολλούς νομούς»
εμφάνιση σχολίων