0
1
σχόλια
331
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την περιοχή του εγκεφάλου που «χαίρεται», όταν ακούμε μουσική
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
25 Απριλίου 2023
Το είχαμε καταλάβει στην πράξη, όμως οι επιστήμονες πλέον μπορούν να τεκμηριώσουν το πώς και το γιατί η μουσική μπορεί να δώσει έντονη ευχαρίστηση στον άνθρωπο. Η χαρά αυτή μπορεί να είναι ίση -ίσως και μεγαλύτερη - με εκείνη που μας δίνει ένα καλομαγειρεμένο γεύμα ή ακόμα και το σεξ (!). Όλα ξεκινούν στον επικλινή πυρήνα, λένε οι ερευνητές, με τη χημική ανταμοιβή που γεννιέται στον εγκέφαλό μας όταν απολαμβάνουμε ένα μουσικό κομμάτι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά σάρωσαν εγκεφάλους ανθρώπων την ώρα που άκουγαν νέα τραγούδια, και μετά τους ρώτησαν πόσα χρήματα θα πλήρωναν για να τα αποκτήσουν. Διαπίστωσαν ότι τα τραγούδια για τα οποία ο κόσμος ήταν διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα ήταν τα ίδια που είχαν προκαλέσει την ισχυρότερη απόκριση στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, δηλαδή το μέρος του μυαλού που εμπλέκεται στην επεξεργασία της «ανταμοιβής». Το πείραμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

«Αυτή η περιοχή είναι σημαντική, διότι εμπλέκεται στη διαμόρφωση προσδοκιών. Και οι προσδοκίες θα μπορούσαν να επιφέρουν επιβράβευση» λένε οι ερευνητές. «Αυτό που κάνει τη μουσική τόσο συναισθηματικά ισχυρή είναι η δημιουργία της προσδοκίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, η εμπειρία της ευχαρίστησης όταν απολαμβάνουμε ένα τραγούδι προκαλείται από την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή (ή χημικής ανταμοιβής), της ντοπαμίνης. Όταν ακούμε μουσική, η διαδικασία μάς παρέχει μια ανταμοιβή, η οποία μπορεί όχι μόνο να μας κάνει να νιώσουμε πολλά συναισθήματα, αλλά και να βελτιώσουμε τα κίνητρά μας (π.χ. ένα ευοίωνο κομμάτι μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε τη διάθεσή μας, άρα και τη ματιά μας, άρα και να σκεφτούμε μια εναλλακτική πορεία).

Αυτή η ανταμοιβή, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι μόνο ένα στιγμιότυπο ενός συγκεκριμένου συστήματος του εγκεφάλου στη συμμετοχή του στη μουσική -δε μας λέει τα πάντα για το πώς το μυαλό μας ασχολείται με αυτή και πώς τη μεταφράζει. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ποιος θεωρείται τελικά σήμερα «ηλικιωμένος»;
ΕΡΕΥΝΑ: Τα μωρά που μοιάζουν με τον πατέρα τους είναι πιο υγιή
ΕΡΕΥΝΑ: Ακούστε το νερό
εμφάνιση σχολίων