0
1
σχόλια
268
λέξεις
ΖΗΝ
Όσοι ζουν κοντά σε λίμνες, θάλασσες και ποτάμια, είναι πιο ευτυχισμένοι
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | UNSPLASH
27 Ιανουαρίου 2023
Η φύση μας βοηθά να ζούμε καλύτερα με πολλούς τρόπους και τις ευεργετικές ιδιότητες του πρασίνου στο σώμα και την ψυχή επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες.
 
Ωστόσο, νέες μελέτες δείχνουν ότι τα «μπλε μέρη» παίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην ευζωία μας, αφού όσοι ζουν κοντά σε νερό όχι μόνο έχουν λιγότερο στρες αλλά είναι και πιο ευτυχισμένοι.
 
Αν και η μελέτη του «μπλε χώρου» σε σχέση με την ευζωία μας καταγράφεται συστηματικά μόλις τα τελευταία χρόνια, τα πρόσφατα ευρήματα από 35 επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, δείχνουν ότι λίμνες, ποτάμια και θάλασσες έχουν μια σημαντική καταπραϋντική επίδραση στην ψυχή και στον οργανισμό μας.
 
Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά όχι μόνο στην θέα του νερού, αλλά και στον ήχο του καθώς και στο γύρω περιβάλλον.
Το χρώμα του νερού παίζει επίσης ρόλο καθώς το μπλε μας προκαλεί ηρεμία ενώ το λευκό ενισχύει το αίσθημα της δύναμης.
 
Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού δεν έχουν αποτέλεσμα μόνο σε περιοχές γαλήνιες και ασφαλείς, ούτε μόνο σε ανθρώπους που δεν έχουν πολύ άγχος. Οι μελέτες δείχνουν πως ακόμα και αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες (όπως τα επίπεδα εισοδήματος και τα ποσοστά εγκληματικότητας μιας περιοχής), η θέα του νερού μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του στρες σε κάθε περίπτωση.
 
Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθούν τα αποτελέσματα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η ανάκαμψη των «μπλε χώρων» στο αστικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει στρατηγική για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού.
  

Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ναι, η γάτα σου επικοινωνεί
ΕΡΕΥΝΑ: Εγκέφαλος, άνοια και η βιταμίνη D
ΕΡΕΥΝΑ: Οι μισοί Αμερικανοί έχουν μειωμένο IQ λόγω βενζίνης!
εμφάνιση σχολίων