0
1
σχόλια
389
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που μοιάζουν με τον πατέρα τους είναι πιθανό να είναι πιο υγιή στα πρώτα τους γενέθλια. Γιατί;

 
DOCTV.GR | UNSPLASH
24 Ιανουαρίου 2023
Οι μπαμπάδες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους όταν τους μοιάζουν. Η μελέτη «If looks could heal: Child Health and Paternal Investment» έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Binghamton, State University of New York και δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Economics Dihub.

Ο ερευνητής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Binghamton Solomon Polachek και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι μπαμπάδες είναι σημαντικοί στην ανατροφή των παιδιών και ότι η παρουσία τους θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του παιδιού. 
 

Κατά μέσο όρο οι μπαμπάδες με παιδιά που τους έμοιαζαν, περνούσαν μαζί τους 2,5 ημέρες το μήνα περισσότερες.   

Ο Polachek συνεργάστηκε με Southern Illinois University εξετάζοντας δεδομένα από τη έρευνα Fragile Families and Child Wellbeing (FFCW). Η μελέτη συμπεριλάμβανε 715 οικογένειες ανύπαντρων μαμάδων με μωρά. Η ομάδα πήρε συνεντεύξεις από τις ανύπαντρες μητέρες αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και στη συνέχεια γύρω στα πρώτα γενέθλιά του. Σημείωσαν τον αριθμό και τη διάρκεια των επειγουσών επισκέψεων του παιδιού σε γιατρό, καθώς και τον αριθμό των κρίσεων άσθματος κατά τη διάρκεια του έτους.

Ανακάλυψαν πως τα βρέφη που έμοιαζαν με τους μπαμπάδες τους, απολάμβαναν περισσότερο χρόνο μαζί τους από εκείνα που δεν τους έμοιαζαν.

Κατά μέσο όρο οι μπαμπάδες με παιδιά που τους έμοιαζαν, περνούσαν μαζί τους 2,5 ημέρες το μήνα περισσότερες. Αυτά τα παιδιά ήταν τελικά και πιο υγιή στα πρώτα τους γενέθλια. 

«Σε εύθραυστες οικογένειες, η παρουσία του πατέρα συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας του παιδιού». Οι ερευνητές υπολόγισαν την πατρική συμμετοχή –τον χρόνο, την παροχή φροντίδας, την επίβλεψη και την τακτική συμμετοχή στην υγεία και τις οικονομικές ανάγκες του μωρού. Πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους μπαμπάδες να συμμετέχουν περισσότερο στην ανατροφή του παιδιού για τη βελτίωση της υγείας του κατά τα πρώτα χρόνια. «Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με εκπαίδευση και μαθήματα γονέων».

«Έχει ειπωθεί ότι "χρειάζεται ένα χωριό" για να μεγαλώσεις ένα παιδί, αλλά διαπιστώσαμε ότι η συμμετοχή ενός πατέρα σίγουρα βοηθάει», λέει ο Polachek. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η μελέτη δεν απέδειξε ότι το να μοιάζεις με τον μπαμπά μεταφράζεται σε καλή υγεία για τα μωρά. Οι πατεράδες που εμπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού τους είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την καλή υγεία των μωρών.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Οι έξυπνοι έχουν λίγους φίλους
ΕΡΕΥΝΑ: Για τι μετανιώνουμε περισσότερο;
ΕΡΕΥΝΑ: Εγκέφαλος, άνοια και η βιταμίνη D
εμφάνιση σχολίων