0
1
σχόλια
634
λέξεις
ΖΗΝ
Η ευτυχία είναι υποκειμενική. Δυο επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι το IQ μας παίζει επίσης ρόλο
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | UNSPLASH
12 Ιανουαρίου 2023
Εξερευνώντας στα βάθη του ασυνείδητου και του χρόνου σχετικά με το αιώνιο –και μάλλον υποκειμενικό ερώτημα– του τι μας κάνει ευτυχισμένους, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι Satoshi Kanazawa του London School of Economics και Norman Li της Διοίκησης Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ανακάλυψαν κάτι αναπάντεχο: ότι η κόλαση είναι οι άλλοι –όπως γράφει και ο Ζ. Π Σαρτρ– αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι Kanazawa και Li υποθέτουν ο τρόπος ζωής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών των αρχαίων προγόνων μας, αποτελούν τη βάση για ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους σήμερα. «Οι καταστάσεις και οι συνθήκες που μεγάλωνε την ικανοποίηση στη ζωή των προγόνων μας στο τότε περιβάλλον, μπορεί να μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα», γράφουν στην σχετική έρευνα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτό που αποκαλούν ως «The savanna theory of happiness» (Η θεωρία ευτυχίας της σαβάνας) για να εξηγήσουν δύο βασικά συμπεράσματα, μετά από την ανάλυση μιας μεγάλης εθνικής έρευνας με 15.000 ερωτηθέντες, ηλικίας 18 έως 28. Έτσι, πρώτον, θεωρούν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές τείνουν είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συνολικά. Δεύτερον, θεωρούν ότι οι περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έχει ένα άτομο με τους στενούς φίλους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευτυχία του.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη εξαίρεση. Για τους πιο ευφυείς ανθρώπους, αυτοί οι συσχετισμοί μοιάζουν ακόμα και αντεστραμμένοι. «Ως εκ τούτου, η επίδραση της πυκνότητας του πληθυσμού στην ικανοποίηση από τη ζωή ήταν περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη για τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης από ό, τι για τα άτομα με υψηλότερο IQ». Μάλιστα, «όσα από τα πιο ευφυή άτομα κοινωνικοποιούνταν συχνότερα με τους φίλους τους, ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο ικανοποιημένα από τη ζωή».  Με λίγες λέξεις: όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι έξυπνοι μαζί με τους φίλους τους, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι είναι. (Τι;)

Αν λοιπόν οι φίλοι και η οικογένεια είναι βασικά συστατικά της ευτυχίας, τότε πως αυτός ο συσχετισμός αντιστρέφεται στα κεφάλια των πιο έξυπνων; Η θεωρία της ευτυχίας των δύο επιστημόνων, προσφέρει τη δική της εξήγηση. Η ιδέα ξεκινά με την παραδοχή ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος των προγόνων μας στην αφρικανική σαβάνα, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν λιγότερο από το ένα άτομο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Με τα σημερινά δεδομένα, όταν ένας εγκέφαλος ζει με τον θόρυβο της σημερινής πυκνότητας (π.χ. όπως στο Μανχάταν με 27.685 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) δημιουργείται ένα είδος εξελικτικής τριβής. «Οι πρόγονοί μας ζούσαν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες σε μικρές ζώνες των περίπου 150 ατόμων» εξηγούν οι Kanazawa και Li. «Σε αυτό το περιβάλλον, είχαν συχνή επαφή με τους δια βίου φίλους και συμμάχους που ήταν απαραίτητοι για την επιβίωσή τους». Έτσι εξηγείται το γιατί παραμένουμε κοινωνικά πλάσματα μέχρι και σήμερα. Η τυπική ανθρώπινη ζωή έχει αλλάξει δραματικά από τότε και είναι πολύ πιθανό ότι η βιολογία μας δεν ήταν σε θέση να εξελιχθεί αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει.

Όμως τα ευφυέστερα άτομα μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να ασχοληθούν με τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και άρα να χρειάζονται λιγότερο τους άλλους. «Τα πιο ευφυή άτομα που διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης και επομένως μεγαλύτερη ικανότητα να λύσουν τα εξελικτικά νέα προβλήματα, μπορεί να αντιμετωπίσουν λιγότερες δυσκολίες στην κατανόηση και αντιμετώπιση των εξελικτικά νέων προσώπων και καταστάσεων» γράφουν οι επιστήμονες. Άρα οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να εγκαταλείψουν όλο αυτό το κοινωνικό δίκτυο των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Παρόλα αυτά οι Kanazawa και Li αναγνωρίζουν ότι η ευτυχία είναι κάτι πολύ πιο άπιαστο και υποκειμενικό. «Ακόμα κι αν η εμπειρική μας ανάλυση χρησιμοποιεί ένα μέτρο της παγκόσμιας ικανοποίησης από τη ζωή, η θεωρία της ευτυχίας δεν περιορίζεται ή δεσμεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο ορισμό. Η ευτυχία είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποκειμενική ευημερία και ικανοποίηση από τη ζωή».


Διαβάστε επίσης:
8 λόγοι για να σταματήσουμε το multi tasking
ΕΡΕΥΝΑ: Για τι μετανιώνουμε περισσότερο;
Κατάθλιψη: Με πόση άσκηση θα την αποτρέψουμε

 
εμφάνιση σχολίων