0
1
σχόλια
295
λέξεις
ΖΗΝ
Το Top 10 εκείνων για τα οποία μετανιώνουμε στη ζωή μας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Δεκεμβρίου 2022
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μετανιώνουμε περισσότερο για θέματα σχεσικά. Δηλαδή για όλα τα σ’ αγαπώ που δεν είπαμε, για όλες τις σχέσεις που αφήσαμε να φύγουν ενώ δεν θέλαμε και γενικώς για το ρομαντικό «δράμα».

Ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, οι γυναίκες μετανιώνουν σε διπλάσιο ποσοστό για τα θέματα της καρδιάς. Οι άνδρες μετανιώνουν περισσότερο για θέματα στον τομέα της εργασίας.

Οι υπόλοιποι τομείς που μας κάνουν να μετανιώνουμε περιλαμβάνουν τις οικονομικές αποφάσεις, την ανατροφή των παιδιών, την απόκτηση οικογένειας, τις χαμένες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, τις σχέσεις με τους φίλους ή με την προστασία της υγείας μας. «Ανακαλύψαμε ότι οι συνθήκες της ζωής ενός ατόμου, όπως τα επιτεύγματά του ή η έλλειψη τους, δημιουργούν λύπη» λέει ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης Neal Roese. «Όμως αν και η λύπη αυτή είναι οδυνηρή, μην ξεχνάμε ότι είναι ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης εμπειρίας».

Οι άνθρωποι που δεν είχαν σύντροφο, ήταν πιο πιθανό να έχουν «ρομαντική λύπη», όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ενώ σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι εξέφρασαν τη μετάνοιά τους σε ίσο βαθμό, τόσο όσα έκαναν όσο και για εκείνα που παρέλειψαν να κάνουν. Παρ΄ολα αυτά η λύπη για τα πράγματα που δεν κάνουμε, διαρκεί περισσότερο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το Top 10 των πραγμάτων για τα οποία μετανιώνουν συχνότερα οι άνθρωποι είναι:
–Ερωτικά ζητήματα, Χαμένη αγάπη: 18,1%
–Οικογενειακά θέματα: 15.9%
–Εκπαίδευση: 13.1%
–Καριέρα: 12.2%
–Οικονομικά: 9,9%
–Γονεϊκά θέματα: 9,0%
–Υγεία: 6,3%
–Άλλα: 5.6%
–Φίλοι: 3,6%
–Πνευματικότητα: 2.3%

«Η έρευνα προσφέρει μια εμπεριστατωμένη ματιά στην ψυχολογία της λύπης ώστε να κατανοήσουμε περισσότερο πώς αυτή συνδέεται με τις συνθήκες ζωής μας και τις επιπτώσεις της στη λήψη των αποφάσεών μας» αναφέρει ο καθηγητής Roese. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science. 


Διαβάστε επίσης:
Κατάθλιψη: Με πόση άσκηση θα την αποτρέψετε
ΕΡΕΥΝΑ: Εγκέφαλος, άνοια και η βιταμίνη D
ΕΡΕΥΝΑ: Δεν φταις που δεν ξυπνάς
εμφάνιση σχολίων