0
1
σχόλια
714
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR | UNSPLASH
1 Νοεμβρίου 2022
Πώς μπορεί κανείς να φάει ένα ζεστό φαγητό με πολύ λίγα χρήματα σήμερα; Εύλογο ερώτημα και οι influencer, οι ιστοσελίδες μαγειρικής και οι συγγραφείς βιβλίων δίνουν τη λύση!

Η Τζένυ Κούσελ, ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών έχει γίνει γνωστή στα σόσιαλ μίντια για τις συνταγές της με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό. Στο TikTok μόνο έχει πάνω από 350.000 ακόλουθους ενώ στο βιογραφικό της σημείωμα αυτοχαρακτηρίζεται ως «broke» που σημαίνει στην αγγλική αργκό «ταπί». Δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Kitchen Stories και το Chefkoch δείχνουν πως να ψωνίζει και να τρώει κανείς οικονομικά αλλά επίσης σε ζήτηση βρίσκονται και βιβλία μαγειρικής με οικονομικές συνταγές.

Στην κατηγορία των "Broke dishes" της Κούσελ περιλαμβάνονται: σφολιάτα γεμισμένη με τυρί Καμαμπέρ, πατάτες ψημένες με σπανάκι και τυρί και πολλές άλλες συνταγές. «Αρκετά δημοφιλή είναι το ρύζι με βουτυρωμένα λαχανικά αλλά και οι συνταγές με στιγμιαία νουντλς. Συχνά έχουν ένα εκατομμύριο προβολές» λέει η ίδια που αρέσκεται να αυτοσχεδιάζει. Οι ακόλουθοί της φαίνεται πως απολαμβάνουν τις συνταγές της, όπως για παράδειγμα μια γυναίκα από το Φράιμπουργκ που γράφει στα σχόλια πως έχει αρχίσει να κάνει όντως οικονομία και να χρησιμοποιεί ό,τι υλικά έχει για να μαγειρεύει, ενώ ένας άλλος χρήστης γράφει «είσαι ιδιοφυία».

«Τα βίντεό μου τα βλέπουν κυρίως φοιτητές και μητέρες ή πατέρες που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους» δηλώνει η Κούσελ. Γνωρίζει πως οι συνταγές της δεν είναι πάντα υγιεινές και επαρκείς σε θρεπτικά συστατικά. «Αλλά όταν έχεις πολύ λίγα χρήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις αρκετά για φαγητό», λέει η 33χρονη, η οποία μετακόμισε σε δικό της διαμέρισμα στην ηλικία των 16 ετών. Την εποχή εκείνη εξομολογείται πως ζούσε με τον σύντροφό της από το μαθητικό της επίδομα και κάποιες φορές έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με 10 έως 20 ευρώ την εβδομάδα.

Δυσπιστία της επιστημονικής κοινότητας ως προς τις συνταγές των influencer. Η διατροφολόγος Άνια Μπατ πιστεύει πως η ιδέα οικονομικών συνταγών είναι φανταστική. Οι συνταγές της Κούσελ περιλαμβάνουν επίσης καλές ιδέες, όπως πλιγούρι με γάλα και φρούτα για πρωινό ή σπανάκι, είτε πατάτες και αυγά ως μεσημεριανό γεύμα. Η ίδια θεωρεί ωστόσο πως ορισμένες συνταγές βρίσκονται στο «όριο» και κατά την άποψή της υπάρχει έλλειψη πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός. Στο τέλος όμως πρέπει πάντα να βλέπει κανείς τι τρώει συνολικά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. «Δυσκολεύομαι να βρω πάντως κάτι χρήσιμο σε αυτούς τους λογαριασμούς των σόσιαλ μίντια που διαχειρίζονται μη ειδικοί επί του θέματος» λέει η ειδικός σε θέματα διατροφής ενώ θεωρεί πως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλεύονται έναν διατροφολόγο.

Αντίστοιχα ιστοσελίδες όπως η Kitchen Stories έχουν πολλά άρθρα με συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων. Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Λουίζ Λιν: «Τα άρθρα αυτά έχουν αριθμό επισκεψιμότητας πάνω από το μέσο όρο ενώ χρήστες αναζητούν συνέχεια τέτοια άρθρα ανεξαρτήτως των χρηματικών απολαβών τους. Όλοι θέλουν να κάνουν οικονομία». Την ίδια στιγμή η Λουίζ Λιν τονίζει πως είναι εξίσου σημαντικό τα πιάτα να είναι υγιεινά αλλά και ποιοτικά. Λόγω της πανδημίας ολοένα και περισσότερα άτομα άρχισαν να μαγειρεύουν και η τάση αυτή συνεχίζεται.

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός οδηγούν σε πολύ φθηνές επιλογές μαγειρέματος. Τα φθηνά πιάτα όμως είναι πάντα δημοφιλή. Η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, που έφτασε στο 10% στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο, έχει προκαλέσει έκρηξη τιμών στα τρόφιμα. Τα χρήματα είναι ανεπαρκή για τους ανέργους. «Δύσκολα μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα με το κοινωνικό επίδομα» αναφέρει ο συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κουρτ Μάιερ. Όμως η έλλειψη χρημάτων δεν είναι πάντα το μόνο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να μαγειρέψουν καθόλου και αγοράζουν έτοιμα προϊόντα.

Ο Μάιερ μαζί με τον Ούβε Γκλίνκα έχουν γράψει βιβλία μαγειρικής για ανέργους αλλά επίσης έχουν κυκλοφορήσει και φυλλάδια επί του θέματος σε γραφεία εύρεσης εργασίας. Έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα «Σύμβουλοι εξοικονόμησης» ενώ ο Μάιερ προσφέρει και μαθήματα μαγειρικής σε ανέργους. «Πρέπει να παίρνεις τους ανθρώπους από το χέρι. Στο τέλος πολλοί εκπλήσσονται με το πόσο εύκολο είναι το μαγείρεμα», δηλώνει ο ίδιος.

Κάποια βιβλία μαγειρικής που εστιάζουν στην εξοικονόμηση χρημάτων αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί και πρέπει να ανατυπωθούν, αναφέρει η Σούζαν Γιενς, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου "Για τη γυναίκα". «Εφόσον οι υψηλές τιμές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα κρίσης, ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν σχετική βιβλιογραφία. Στην αγορά ήδη υπάρχουν πολλά βιβλία μαγειρικής με οικονομικές συνταγές ενώ η influencer Τζένυ Κούσελ μπορεί σύντομα να ενταχθεί σε αυτή τη σειρά, καθώς όπως λέει η ίδια θα ήθελε να γράψει ένα βιβλίο με τις συνταγές της.

Via Deutsche Welle


Διαβάστε επίσης:
«Ελάτε να πουλήσετε τα μεταχειρισμένα Zara σας»
Η διαγενεαλογική συγκατοίκηση

Βαρκελώνη: Μια πόλη για ανθρώπους
εμφάνιση σχολίων