0
1
σχόλια
627
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Δύο απόφοιτες του MIT δημιούργησαν μια εφαρμογή προσπαθώντας να βρουν κάποιες πρακτικές λύσεις στην επιστεγαστική κρίση
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
25 Οκτωβρίου 2022
Η παγκόσμια επιστεγαστική κρίση έρχεται να προστεθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της ζωής στα αστικά κέντρα. Ένα από τα παράδοξα αυτού είναι πως πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι ζουν μόνοι σε σπίτια μεγαλύτερα των αναγκών τους. Την ίδια στιγμή νέα άτομα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις σπουδές ή την επαγγελματική τους ζωή αδυνατώντας να βρουν προσιτά ενοίκια. Το χάσμα αυτό έρχεται να γεφυρώσει η Nesterly. Πρόκειται για ένα πρακτορείο που συστήνει άτομα από διαφορετικές γενιές για μια αμοιβαία ωφέλιμη συγκατοίκηση.

Η ανάγκη πίσω από την καινοτομία της Nesterly. Κάθε εφαρμογή που γνωρίζει επιτυχία βασίζεται στην κάλυψη μίας σημαντικής ανάγκης των καιρών. Με το προσδόκιμο ζωής να είναι υψηλό και τις μετακομίσεις να μειώνονται από μια δεκαετία ζωής κι έπειτα, ένα είναι σίγουρο: όλο και περισσότερα σπίτια που δημιουργήθηκαν με την προοπτική να φιλοξενήσουν πολυμελείς οικογένειες καταλήγουν να κατοικούνται από ένα ή δύο άτομα μετά την ενηλικίωση των παιδιών. Σύμφωνα μάλιστα με τη Bloomberg, έως το 2035 ένα στα τρία αμερικάνικα νοικοκυριά αναμένεται να ανήκει σε άτομα 65 ετών και άνω. Η συντήρηση τέτοιων κατοικιών είναι δυσβάσταχτη οικονομικά, αλλά και πρακτικά για τους ιδιοκτήτες τους. Την ίδια ώρα νεαρά άτομα απελπίζονται από τα υψηλά ενοίκια και τα ακατάλληλα οικήματα.

Η απάντηση της Nesterly στο πρόβλημα. Οι Noelle Marcus και Rachel Goor έριξαν μια ματιά στα στατιστικά και ένωσαν τα κομμάτια. Οι δύο απόφοιτες του MIT δημιούργησαν μια εφαρμογή που ήδη έχει τραβήξει τα βλέμματα και τα βραβεία. Η Nesterly φέρνει σε επαφή ανθρώπους άνω των 60 που θέλουν να μοιραστούν το σπίτι τους με νεαρά ενήλικα άτομα σε αναζήτηση προσιτής στέγης. Το σημαντικό σε αυτό το εγχείρημα είναι πως επιτρέπει στις δύο πλευρές να επικοινωνήσουν πρώτα διαδικτυακά και ανώνυμα. Έτσι, μπορούν να δουν αν ταιριάζουν και να συμφωνήσουν στους όρους της συγκατοίκησης. Παράλληλα, για την ασφάλεια των χρηστών διενεργεί ελέγχους του ιστορικού και των δύο πλευρών, ζητώντας μάλιστα και συστατικές επιστολές.

Τα οφέλη της διαγενεαλογικής συγκατοίκησης. Πέρα από τις τυπικές υποχρεώσεις ενός ενοικιαστή, η συμφωνία διέπεται κι από έναν ακόμη όρο. Το ποσό του ενοικίου προσαρμόζεται στο χρόνο που είναι πρόθυμος να διαθέσει ο ενοικιαστής σε καθημερινές απλές δουλειές του σπιτιού. Το είδος αυτών εξαρτάται από τα δύο εμπλεκόμενα μέλη. Μπορεί να κυμαίνεται από το πέταγμα των σκουπιδιών και τα εβδομαδιαία ψώνια, μέχρι τη βοήθεια σε τεχνολογικά ζητήματα και την κηπουρική. Αυτή η συμβολή αφαιρεί μεγάλο καθημερινό βάρος από άτομα μεγάλης ηλικίας και εξοικονομεί χρήματα για τα νεότερα. Επίσης, το αίσθημα ασφάλειας και η συντροφικότητα είναι ανεκτίμητης αξίας. Τέλος, οι γνώσεις που μπορεί να μεταδώσει η μία γενιά στην άλλη δε βρίσκονται σε κανένα βιβλίο.

Οι εμπειρίες όσων το δοκίμασαν. Η 25χρονη Nadia, σπουδάστρια ρομποτικής, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μέσω της Nesterly την 64χρονη Judith, συνταξιούχο δικηγόρο. Η τελευταία ζούσε σε ένα διώροφο σπίτι μόνη της, αφότου πέθαναν οι γονείς της. Στην προοπτική να μοιραστεί τα έξοδα και τις δουλειές με τη Nadia βρήκε μια θαυμάσια διέξοδο στο δίλημμά της να πουλήσει ή όχι το σπίτι των γονιών της. Από την πλευρά της, η Nadia απέχει πλέον πολύ λίγο από το Πανεπιστήμιο και τη δουλειά της και δε χρειάζεται να στριμώχνεται πλέον στο ίδιο σπίτι μαζί με 4 άλλους φοιτητές. Ο Dean, ένας ακόμα που επωφελήθηκε από την εφαρμογή, δηλώνει πως τις γνώσεις που έλαβε από την σπιτονοικοκυρά του από την κηπουρική μέχρι την Αναγέννηση, δε θα μπορούσε να τις αποκτήσει ούτε καν με τη βοήθεια της Google.

Οι προσδοκίες. Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για τους κατοίκους της Βοστώνης. Υπάρχουν, όμως, αιτήματα για άλλες 280 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Στόχος, φυσικά, σύμφωνα με τις ιδρύτριές της είναι να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δίκτυο αυτό.

Via tfcmagazine


Διαβάστε επίσης:
Ολλανδία: Νόμιμο δικαίωμα η εξ αποστάσεως εργασία
Antiwork: Το κίνημα των «αρνητών» εργασίας!
Ισπανία: Η πρώτη χώρα που θα δίνει «άδεια περιόδου»
εμφάνιση σχολίων