0
1
σχόλια
368
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Την λένε «πόλη του μέλλοντος». Μέχρι το 2030 φιλοδοξεί να δημιουργηθούν 21 νέες πλατείες και 21 «πράσινες» αρτηρίες, ενώ οι κάτοικοι θέλουν έναν βιώσιμο τουρισμό
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
18 Οκτωβρίου 2022
Η Βαρκελώνη θεωρείται υπόδειγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Η πρωτοβουλία «νησίδες πρασίνου» (superilles) στο πλαίσιο της οποίας λωρίδες κεντρικών δρόμων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την αστική συγκοινωνία και τα ποδήλατα, δημιουργεί ένα όρια ταχύτητας οχημάτων τα 10 χλμ.

Ο επικεφαλής πολεοδόμος της καταλανικής πρωτεύουσας Χαβιέ Ματίλα εξηγεί: «Στόχος της πρωτοβουλίας superilles είναι να καθορίσει ποιες αρτηρίες είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη συγκοινωνία στην πόλη. Σε αυτές προτεραιότητα έχουν τα μέσα συγκοινωνίας και τα ποδήλατα. Παράλληλα ένας στους τρεις δρόμους μετατρέπεται στην ουσία σε πεζόδρομο. Στην συνοικία Σαντ Άντονι, για παράδειγμα, έχει περιοριστεί αισθητά η ατμοσφαιρική ρύπανση και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέοι δημόσιοι χώροι για τους πολίτες».

Οι πεζοί έχουν πάντα προτεραιότητα. Στους δρόμους χωρίς οχήματα ο δήμος έχει τοποθετήσει παγκάκια, τραπέζια και έχει φυτέψει δέντρα. Οι κάτοικοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις παρεμβάσεις: «Τα παιδιά μας παίζουν χωρίς να φοβούνται πια τα αυτοκίνητα. Παλιά οι δρόμοι αυτοί ήταν γεμάτοι οχήματα». Φυσικά υπάρχουν οι υποδομές για να στηρίξουν ένα τέτοιο σχέδιο, άρα συγκρίσεις με το αντίστοιχο αθηναϊκό πείραμα του Μεγάλου Περίπατου θα ήταν μάλλον άστοχες.

Αρχικά υπήρχαν αντιστάσεις στην μετατροπή κεντρικών αρτηριών σε πεζόδρομους. Το λιανικό εμπόριο ανησυχούσε για περιορισμό του τζίρου, επειδή οι καταναλωτές δεν είχαν πια πρόσβαση στα καταστήματα με το αυτοκίνητο. Τελικά όμως αυτό δεν συνέβη, λέει ο Ζορντί Αρίας, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της συνοικίας Σαντ Άντονι: «Το εμπόριο βγήκε κερδισμένο από τις παρεμβάσεις, διότι πλέον υπάρχει περισσότερη ζωή και περνάει πιο πολύς κόσμος από τα καταστήματά μας. Φυσικά υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα, μιας και οι παραδόσεις γίνονται δυσκολότερα από ότι παλιά. Βρισκόμαστε ωστόσο σε περίοδο προσαρμογής».

Στο μεταξύ γύρω στα 260 σε σύνολο 400 ξενοδοχείων στη Βαρκελώνη έχουν δεσμευθεί να τηρούν τους όρους του βιώσιμου τουρισμού ενώ η επέκταση του αεροδρομίου έχει προς το παρόν παγώσει. Οι ακτιβιστές ζητούν την οριστική ακύρωση του έργου καθώς ο μαζικός τουρισμός αποτελεί πλήγμα στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της πόλης «Περισσότερος θόρυβος, περισσότερες, συγκρούσεις, περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους…».

Via DW


Διαβάστε επίσης: 
Το Ισπανικό χωριό που προσκαλεί τους ψηφιακούς νομάδες
Ισπανία: Γίνεται νόμος το «Μόνο ναι σημαίνει ναι»

Η Ισπανία επαναστατεί: Μειώνει ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, καύσιμα με ή χωρίς συναίνεση Ε.Ε

 
εμφάνιση σχολίων