0
1
σχόλια
541
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
H D.Welle κάνει ρεπορτάζ για εκείνους που κρυώνουν περισσότερο σε καιρούς ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει, λέει, λύση και γι‘ αυτούς.
 
PRESS | UNSPLASH
14 Οκτωβρίου 2022
Το πότε κάποιος κρυώνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: φύλο, ηλικία, μεταβολισμό. Η λύση εν μέρει είναι η εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία στο κρύο κάθε χρόνο εκπαιδεύεται εκ νέου, ούτως ή άλλως, λόγω της αλλαγής των εποχών. «Αν έχουμε 13 ή 14 βαθμούς τον Απρίλιο, το βρίσκουμε ζεστό και βγαίνουμε έξω χωρίς μπουφάν. Εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους 13 ή 14 βαθμούς το φθινόπωρο, παγώνουμε», εξηγεί ο Ραλφ Μπράντες, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Το σώμα μας προσαρμόζεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η προσαρμοστικότητα μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί.

Προσαρμοστικότητα: Μια πιο μακροπρόθεσμη αύξηση της ανοχής στο κρύο είναι δυνατή μέσω της τακτικής (ιδανικά καθημερινής) έκθεσης, λέει ο Τόμας Κορφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας και Παθοφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. «Το βλέπουμε, για παράδειγμα, σε άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως κινούνται περισσότερο, γι' αυτό πιθανώς έχουν περισσότερους μύς και υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό». Επίσης έχουν προσαρμόσει ασυνείδητα τη συμπεριφορά τους: «Κάποιος που εργάζεται πολύ έξω πιθανότατα αλλάζει και τη διατροφή του επειδή ένας αυξημένος βασικός μεταβολικός ρυθμός απαιτεί περισσότερες θερμίδες».

 

«Κανονισμοί που ρίχνουν την θερμοκρασία σε χώρους εργασίας δεν λαμβάνουν υπόψη την ατομική ευαισθησία, άρα από επιστημονικής απόψεως είναι ανοησίες»                  

Δεν βοηθάει το «στρώμα λίπους». Ο Κορφ δεν συμβουλεύει να αποκτήσει κανείς ένα προστατευτικό στρώμα λίπους. Οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους βοηθούν στην προσαρμογή του οργανισμού. «Μπορεί να βοηθήσει να μην οδηγείς μέχρι το γραφείο με το αυτοκίνητο, αλλά να περπατάς το τελευταίο χιλιόμετρο ή να παίρνεις εξαρχής το ποδήλατο». Εάν θέλετε να προκαλέσετε περισσότερο τον εαυτό σας, μπορείτε σταδιακά να συνηθίσετε τα ντους με εναλλαγές στη θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λέει ο φυσιολόγος. Σύμφωνα με μια ολλανδική μελέτη, αυτό φαίνεται να έχει και θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

37 βαθμοί η ιδανική θερμοκρασία: Αλλά κάθε προσαρμογή έχει τα όριά της, επίσης επειδή μεγάλο μέρος της αντίληψης του κρύου εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν. 37 βαθμοί είναι περίπου η θερμοκρασία που θέλει να διατηρήσει το σώμα μας με κάθε κόστος: Οι υποδοχείς στο δέρμα μας μετρούν συνεχώς, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μας αποκλίνει από αυτό. Όταν κάνει κρύο, ασυναίσθητα «μαζεύουμε», για να μειώσουμε την επιφάνειά μας και έτσι να εκπέμπουμε λιγότερη θερμότητα…

Οι γυναίκες συχνά τείνουν να κρυώνουν περισσότερο; «Οι άνδρες, έχουν συνήθως υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας, παχύτερο δέρμα και καλύτερη αναλογία επιφάνειας προς όγκο», εξηγεί ο Κορφ. Παίζει ρόλο και η ηλικία. «Κατά κανόνα, οι νεαροί ενήλικες αντιμετωπίζουν καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες επειδή έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό».

Είναι η μείωση της θέρμανσης στους εργασιακούς χώρους ορθή λύση; Παρά την προσαρμοστικότητα μας, η αντίληψη της θερμοκρασίας παραμένει ατομική, τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος στους νέους κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, βάσει των οποίων πολλά γραφεία σε πόλεις της Ευρώπης και στη Γερμανία θα ρίξουν την θέρμανση ή θα θερμαίνονται μόνο στους 19 βαθμούς: «Υπάρχουν άνθρωποι που σε τέτοιες θερμοκρασίες έχουν δύσκαμπτα δάχτυλα, δεν μπορούν να πληκτρολογήσουν, ενώ άλλοι χάνουν την συγκέντρωση τους. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση». Γενικοί κανονισμοί όπως αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη την ατομική ευαισθησία, επικρίνει ο Κορφ. «Οπότε από επιστημονικής απόψεως, είναι ανοησίες».

Via D.Welle


Διαβάστε επίσης:
Το Ισπανικό χωριό που προσκαλεί τους ψηφιακούς νομάδες
Το κίνημα Andelsgaarde λέει πως όλοι είμαστε αγρότες
Το club που συλλέγει την ενέργειά σου από το dancefloor
εμφάνιση σχολίων