0
1
σχόλια
430
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Aπόσπασμα από το «Εγώ είμαι μία γάτα» του Νατσούμε Σοσέκι, ένα από τα κλασικότερα έργα της ιαπωνικής λογοτεχνίας γραμμένο το 1906
 
DOCTV.GR
15 Φεβρουαρίου 2022
«Η δύναμη ενός επιχειρηματία είναι πραγματικά κάτι απίθανο. Λόγω της τρομακτικής του επιρροής, ο κακόμοιρος ο κύριός μου κοντεύει να παλαβώσει, τα μαλλιά του ετοιμάζονται να πέσουν και να δημιουργήσουν μια πίστα πατινάζ για τις μύγες, και το κρανίο πολύ σύντομα θα έχει την τύχη που είχε το κρανίο του Αισχύλου.

Καθώς συλλογίζομαι πόσα πράγματα έχουν συμβεί λόγω της επιρροής ενός και μόνο επιχειρηματία, οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως, μολονότι δεν θα μάθω ποτέ για ποιον λόγο, η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου.

Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική δύναμη του χρήματος καλύτερα από τους επιχειρηματίες. Αυτοί δίνουν την άδεια στον ήλιο να ανατέλλει και ύστερα από δική τους εντολή τού επιτρέπουν να δύει.

Άργησα πολύ να συνειδητοποιήσω τη θεϊκή ισχύ των επιχειρηματιών, και αποδίδω αυτή μου την καθυστέρηση στην ατμόσφαιρα, στο κουλτουριάρικο κλίμα μέσα στο οποίο ζει ο κακομοίρης ο κύριός μου, ένας δασκαλάκος, μέσα στο οποίο ζω κι εγώ.

Είναι φανερό ότι έχει έρθει η στιγμή να ξυπνήσει από την πλάνη του ο αχυρόμυαλος ο κύριός μου και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Εάν εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο μπορεί να είναι πλέον επικίνδυνο, επικίνδυνο, ακόμα και για τη μίζερη, βαρετή, δυσπεπτική του ζωή την οποία τόσο απελπισμένα προσπαθεί να διαφυλάξει.

Ορισμένοι από τους αναγνώστες μου ίσως επιλέξουν να πιστέψουν πως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα σύνολο από σαχλαμάρες τις οποίες έβγαλα από το μυαλό μου, όμως σας διαβεβαιώνω, καμιά γάτα, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορεί να είναι τόσο ανεύθυνη».

 
Απόσπασμα από το «Εγώ είμαι μία γάτα» του Soseki Natsume, μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς (εκδ. Εξάντας). Ο Natsume Sōseki (9 Φεβρουαρίου 1867 - 9 Δεκεμβρίου 1916), ήταν Ιάπωνας πεζογράφος. Είναι περισσότερο γνωστός σε όλο τον κόσμο για τα μυθιστορήματά του Kokoro, Botchan, I am a Cat, Kusamakura και το ημιτελές έργο του Light and Darkness. Ήταν επίσης μελετητής της βρετανικής λογοτεχνίας και συγγραφέας χαϊκού και παραμυθιών. Από το 1984 έως το 2004, το πορτρέτο του εμφανιζόταν στο μπροστινό μέρος του χαρτονομίσματος των Ιαπωνικών 1000 γιεν. Το έργο «Εγώ είμαι μία γάτα» θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κλασσικά έργα της γιαπωνέζικης λογοτεχνίας. Δημοσιευμένο σε συνέχειες (1905 και 1906) στο λογοτεχνικό περιοδικό "Hototogisu" ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα σύνορα της χώρας και άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει στο ενεργητικό της και δύο κινηματογραφικές ταινίες (1935 και 1975).
 Φωτογραφία: Cat with Bell, Shotei Takahashi

 
Διαβάστε επίσης:
Περιμένοντας την Ημέρα των Γατών
Ο Μπουκόφσκι για τις γάτες
Μπάροουζ: Η γάτα μέσα μας
Μπωντλαίρ: Η αιωνιότητα στα μάτια της γάτας

 
εμφάνιση σχολίων