0
1
σχόλια
552
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν μου αρέσει ο έρωτας ως προσταγή, ως έρευνα, πρέπει να σου έρθει σαν πεινασμένη γάτα στην πόρτα». Όσα έμαθε ο συγγραφέας από τις γάτες
 
DOCTV.GR
28 Ιουλίου 2021
«Όταν νιώθω πεσμένος αρκεί απλά να παρατηρήσω τις γάτες μου και το θάρρος μου επανέρχεται. Μελετώ αυτά τα πλάσματα. Είναι οι δάσκαλοί μου».

«Το να έχεις ένα σωρό γάτες τριγύρω είναι καλό. Αν νιώθεις άσχημα, απλά κοιτάζεις τις γάτες και θα νιώσεις καλύτερα, γιατί αυτές ξέρουν ότι τα πάντα είναι όπως είναι. Δεν έχουν λόγο να αναστατώνονται. Απλά το ξέρουν. Είναι σωτήρες. Όσο πιο πολλές γάτες έχεις τόσο πιο πολύ θα ζήσεις. Αν έχεις εκατό γάτες, θα ζήσεις δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι αν έχεις δέκα. Κάποια μέρα αυτό θα ανακαλυφτεί και οι άνθρωποι θα έχουν χίλιες γάτες και θα ζουν για πάντα».

«Δεν υπάρχουν πνεύματα ή θεοί σε μια γάτα, μην τους ψάχνεις Σεν. Η γάτα είναι η εικόνα του αιώνιου μηχανισμού, όπως η θάλασσα. Δε χαϊδεύεις τη θάλασσα επειδή είναι όμορφη αλλά τη γάτα τη χαϊδεύεις –γιατί;- ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ. Κι η γάτα ποτέ δε γνωρίζει φόβο –τελικά- απλώς τελειώνει με ένα σάλτο στη θάλασσα και στα βράχια, κι ακόμα σε μια μέχρι θανάτου μάχη δε σκέφτεται παρά μόνο το μεγαλείο του σκότους».

«Να ένα ωραίο γατί.  Η γλώσσα του κρέμεται απέξω, είναι αλλήθωρο.  Η ουρά του είναι κομμένη.  Είναι ωραίος, έχει λογική.  Τον πήγαμε στον κτηνίατρο για ακτινογραφίες- τον χτύπησε αυτοκίνητο.  Ο γιατρός, λέει, “Αυτόν τον γάτο τον έχουν πατήσει δυο φορές, τον έχουν πυροβολήσει, του έχουν κόψει την ουρά”.   Είπα, “Αυτός ο γάτος είμαι εγώ”.  Ήρθε στην πόρτα πεινασμένος του θανατά.  Ήξερε ακριβώς πού να έρθει.  Είμαστε και οι δυο αλήτες του δρόμου».

«Έχεις γάτα; Ή γάτες; Ξέρουν να κοιμούνται, μωρό μου. Μπορούν να κοιμούνται 20 ώρες τη μέρα και δείχνουν ωραίες. Ξέρουν ότι δεν έχουν λόγο να αναστατώνονται. Το επόμενο γεύμα. Και κάτι μικρό να σκοτώνουν στη χάση και στη φέξη. Όταν με διαλύσουν οι δυνάμεις, απλά κοιτάζω μία ή περισσότερες από τις γάτες μου. Έχω 9. Απλά κοιτάζω κάποια να κοιμάται ή να μισοκοιμάται κι ηρεμώ».

«Ο κολοβός, αλλήθωρος γάτος ήρθε στην πόρτα μια μέρα και τον μαζέψαμε. Γέρικα τσιμπλιασμένα μάτια. Φοβερός τύπος. Τα ζώα εμπνέουν. Δεν ξέρουν να λένε ψέματα. Είναι φυσικές δυνάμεις. Η τηλεόραση μπορεί να με αρρωστήσει μέσα σε πέντε λεπτά, αλλά μπορεί να κοιτάζω ένα ζώο για ώρες και να μη βρίσκω παρά τη χάρη και τη δόξα, τη ζωή όπως θα έπρεπε να είναι».

«Δεν μου αρέσει ο έρωτας ως προσταγή, ως έρευνα, πρέπει να σου έρθει σαν πεινασμένη γάτα στην πόρτα».
 

Από το βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόβσκι, Για τις γάτες, εκδ. Πατάκης. Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι (Henry Charles Bukowski, 16 Αυγούστου 1920 - 9 Μαρτίου 1994) ήταν Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας. Έζησε κυρίως στο Λος Άντζελες. Η πρώτη του ποιητική συλλογή Flower, Fist and Bestial Wail εκδόθηκε το 1959 σε ένα φυλλαδιάκι σε 200 αντίτυπα. Λίγο αργότερα, ο Jon Edgar Webb, ο οποίος εξέδιδε το περιοδικό The Outsider, εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα του Μπουκόβσκι και άρχισε να δημοσιεύει δουλειές του. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια, και έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως η μεγάλη τους επιρροή. Ο Μπουκόβσκι αποτελεί σήμερα έναν λογοτέχνη -είδωλο λόγω του πολυεξιστορημένου βίου του αλλά και των ευπώλητων βιβλίων του.


Διαβάστε επίσης:
Μπουκόβσκι: Το νόημα της ζωής
Ο Μπουκόβσκι είπε
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μπουκόβσκι
εμφάνιση σχολίων