0
1
σχόλια
434
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Τα αιματοβαμμένα διαμάντια του Μεξικού». Το τέλος του αβοκάντο, γιατί καταστρέφουν τον πλανήτη και γιατί οι σεφ παραιτούνται από τα «μη βιώσιμα φρούτα»
 
DOCTV.GR| UNSPLASH
2 Νοεμβρίου 2021
Το αβοκάντο είναι μια πολύ ωφέλιμη τροφή και γι αυτό απέκτησε μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. «Δώστε μια ευκαιρία στον αρακά – καθώς και στα φιστίκια, τη φάβα και την πάστα κολοκυθόσπορου. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο» προτρέπει τώρα ο Guardian αλλά και πολλοί οικολόγοι, ακόμα και σεφ σε όλο τον πλανήτη.

Τα αβοκάντο έχουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, απαιτούν 320 λίτρα νερό το καθένα για να αναπτυχθούν και «είναι σε τέτοια παγκόσμια ζήτηση που καθίστανται δυσβάσταχτα για τους ντόπιους των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται», σύμφωνα με την μεξικανική αλυσίδα εστιατορίων Wahaca. Για αρκετό καιρό η αλυσίδα αγωνιζόταν να εξισορροπήσει τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής αβοκάντο με την όρεξη των πελατών της για γουακαμόλε.

Η υπερκαλλιέργεια του αβοκάντο για χάρη όλου του πλανήτη φέρνει προβλήματα όπως αποψίλωση των δασών, απώλεια βιοποικιλότητας και δραματική έλλειψη νερού                                      

Τώρα, πιστεύει ότι βρήκε την απάντηση: ένα ζωντανό, πράσινο ντιπ εμπνευσμένο από γουακαμόλε, φτιαγμένο από φάβα, πράσινο τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο. Το ντιπ - που ονομάζεται Wahacamole - έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο μήνα, αλλά το Wahaca δεν είναι το πρώτο εστιατόριο που αφαιρεί ή μειώνει την εξάρτησή του από το αβοκάντο.

Στο Τορόντο, ο Μεξικανός σεφ Aldo Camarena πρότεινε πρόσφατα μια εναλλακτική λύση γκουακαμόλε φτιαγμένη με κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας. Πέρυσι, ο σεφ Santiago Lastra συμπεριέλαβε ένα ντιπ σε στυλ γουακαμόλε από φιστίκια Αιγίνης και φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί ζύμωση στο μενού του Kol, του μεξικάνικου που έχει στο Λονδίνο. Το 2018, ο Ιρλανδός εστιάτορας JP McMahon αποκάλεσε τα αβοκάντο «τα αιματοβαμμένα διαμάντια του Μεξικού». έχει αναπτύξει μια εναλλακτική λύση γουακαμόλε που γίνεται με αγκινάρες

Η απόφαση της Wahaca να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο guacamole είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι «τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν αρχίσει να ξυπνούν για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας», λέει ο Tim Lang, καθηγητής επισιτιστικής πολιτικής στο City, University of London.

Η υπερκαλλιέργεια του αβοκάντο στη λατινική Αμερική για χάρη όλου του πλανήτη φέρνει προβλήματα όπως αποψίλωση των δασών, απώλεια βιοποικιλότητας και έλλειψη νερού που μεταφράζονται σε έλλειψη νερού για τις κοινότητες που τα καλλιεργούν ακόμα και για τα βασικά, όπως για πλύσιμο και υγιεινή…

Εμείς ευτυχώς έχουμε τα αβοκάντο Κρήτης


Διαβάστε επίσης:
Νίκη: Οι αθλήτριες δεν είναι αναγκασμένες πλέον να φοράνε μπικίνι
Το κίνημα της λιγότερης απασχόλησης
VIDEO: Ένα κόμικ για την Τεχνητή Νοημοσύνη ως πολιτικό και ηθικό ζήτημα
Φοιτητικές καντίνες χωρίς κρέας στο Βερολίνο
«Πολιτιστικά ιδρύματα» θεωρούνται επίσημα πλέον τα κλαμπ στη Γερμανία

 
εμφάνιση σχολίων