0
1
σχόλια
309
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Το ίδιο και οι συναυλιακοί χώροι. Στο ίδιο καθεστώς με μουσεία, θέατρα και λυρικές σκηνές
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Μαΐου 2021
Κλαμπ και συναυλιακοί χώροι θα θεωρούνται πλέον «πολιτιστικά ιδρύματα» και θα διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς με τα μουσεία, τα θέατρα και τις λυρικές σκηνές. Αυτό αποφασίστηκε στη Γερμανία, μετά από έναν χρόνο που έτρεχε η σχετική εκστρατεία «Πολιτισμός των κλαμπ και νυχτερινή ζωή» στη γερμανική βουλή (Bundestag).

Τα κλαμπ και οι συναυλιακοί χώροι, μέχρι πρότινος θεωρούνταν «χώροι ψυχαγωγίας» και συγκαταλέγονταν στην ίδια λίστα με τα γραφεία στοιχημάτων, τους οίκους ανοχής και τα καζίνο.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και αναγκαστικά μετακόμιζαν σε προάστια. Με το νέο καθεστώς, οι χώροι θα έχουν άδεια λειτουργίας σε περισσότερα μέρη της πόλης και θα επωφεληθούν επίσης από φοροαπαλλαγές.
 

Πρόσφατα στη Γερμανία άλλαξε ο νόμος και αποφάνθηκε: η techno είναι μουσική και ο DJ είναι μουσικός


Σύμφωνα με το art news paper, η απόφαση αυτή εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ομοσπονδιακή επιτροπή Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, έπειτα από μια εκστρατεία δεκαπέντε μηνών της ένωσης ιδιοκτητών κλαμπ Clubcommission, που υποστήριξαν το «αυτονόητο»: πως τα κλαμπ παίζουν ζωτικό ρόλο στην γερμανική κοινωνία, τόσο ως πολιτισμός όσο και στην οικονομία, και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.

Εκτιμάται πως την περασμένη χρονιά το Βερολίνο έχασε 3 εκατ. τουρίστες που θα επισκέπτονταν την πόλη ειδικά για τα κλαμπ της. Αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 1,5 δισ. ευρώ για την τοπική οικονομία. Περίπου 100 κλαμπ στην πόλη έκλεισαν την περασμένη δεκαετία με τον αριθμό να είναι πιθανότατα υψηλότερος εξαιτίας της πανδημίας.

Πρόσφατα η Γερμανία αποφάσισε να θεσπίσει και νέα ευνοϊκότερη φορολογία για την κουλτούρα της techno μουσικής και τους Dj΄s της, αφού το χρηματοοικονομικό δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε επιτέλους ότι η techno είναι μουσική και ο DJ είναι επίσης μουσικός.

 
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: H techno είναι μουσική και οι djs είναι μουσικοί
Βερολίνο: Η πανδημία πλήττει τη «Μέκκα» της διασκέδασης
εμφάνιση σχολίων