0
1
σχόλια
242
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τα πανεπιστημιακά κυλικεία του Βερολίνου είναι σχεδόν χορτοφαγικά, καθώς οι φοιτητές δίνουν προτεραιότητα στο κλίμα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
6 Σεπτεμβρίου 2021
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τη βιομηχανία κρέατος συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος. Όμως το αίτημα των φοιτητών του Βερολίνου για μεγαλύτερες επιλογές χωρίς κρέας είναι μαζικό.

Έτσι, από τον Οκτώβριο οι καντίνες στα πανεπιστήμια του Βερολίνου θα προσφέρουν κυρίως χορτοφαγικά γεύματα, στο πλαίσιο της προσπάθειες για να γίνουν τα μενού πιο φιλικά προς το κλίμα.

Το κρέας είναι πολύ συνηθισμένο σε πολλά παραδοσιακά γερμανικά πιάτα και οι καντίνες και οι καφετέριες στα πανεπιστήμια της Γερμανίας προσφέρουν αυτή τη στιγμή περίπου 30-50% vegetarian επιλογές στους φοιτητές. Τα νέα μενού έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των πανεπιστημίων. Τα 34 καφέ και καντίνες που εξυπηρετούν φοιτητές σε τέσσερα πανεπιστήμια, πλέον θα προσφέρουν μενού κατά 68% βίγκαν, 28% vegetarian και 2% με θαλασσινά, ενώ θα υπάρχει και μία επιλογή πιάτου με κρέας, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Φαγόπυρο και ντίνκελ με ψητές γλυκοπατάτες, κινόα με λαχανικά και σπόρους τσία, μαριναρισμένα παντζάρια με σουσάμι, ή απλά ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα θα είναι μερικά από τα πιάτα που θα σερβίρονται τους χειμερινούς μήνες.

«Η μεγάλη επιτυχία των καντίνων βίγκαν και vegetarian είναι πως αποδεικνύουν πως η καταναλωτική συμπεριφορά των φοιτητών αλλάζει» αναφέρει η Ντανιέλα Κούμλε, της οργάνωσης Studierendenwerk, που προσφέρει οικονομική, κοινωνική, υγειονομική στήριξη στους φοιτητές των ιδρυμάτων του Βερολίνου. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση προς μείωση των προϊόντων με βάση το κρέας».


Με πληροφορίες από Guardian, BBC.
 
εμφάνιση σχολίων