0
1
σχόλια
419
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Εάν η Ισλανδία είχε ένα εθνικό σύνθημα, αυτό θα ήταν το “þetta reddast”, που μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως «όλα θα πάνε καλά»
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
8 Ιουλίου 2020
Με πολλές γενεές να έρχονται αντιμέτωπες με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, την φτώχεια αλλά και τις ηφαιστειακές εκρήξεις της χώρας τους, οι Ισλανδοί έμαθαν να υιοθετούν την ανθεκτική προοπτική της “þetta reddast”, η οποία δείχνει ότι μερικές φορές, είναι καλύτερο να αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους και να ατενίζουμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη το μέλλον.

Το þetta reddast (προφέρεται thet-ta red-ust) συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο οι Ισλανδοί προσεγγίζουν τη ζωή: με χαλαρή, ήρεμη στάση και ομοψυχία. «Είναι μια φιλοσοφία ζωής που κυματίζει στον αέρα», λέει η Alda Sigmundsdóttir, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισλανδίας.
 

Η ιδέα ότι όλα θα πάνε καλά, φαίνεται να έχει σμιλευτεί μέσα στην ισλανδική κουλτούρα κατά τη διάρκεια των αιώνων  

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται περίεργη φιλοσοφία για ένα μέρος όπου επί αιώνες, η συγκεκριμένη φράση δεν αντιπροσώπευε καθόλου την πραγματικότητα. Όμως το νόημά της ίσως να εντοπίζεται στο ότι οι Ισλανδοί ήταν -και εξακολουθούν να είναι- τόσο συχνά στο έλεος του καιρού, της γης και των ιδιαίτερων γεωλογικών δυνάμεων του νησιού, που έχουν μάθει να ελπίζουν για το καλύτερο.

Για τους στωικούς Ισλανδούς, þetta reddast δεν σημαίνει άρνηση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Σημαίνει παραδοχή ότι μερικές φορές ο άνθρωπος πρέπει να κάνει ό, τι καλύτερο περνά από το χέρι του, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Έστω κι αν αυτό, είναι απλώς να ελπίζει.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι Ισλανδοί έχουν καταφέρει να καταστήσουν το αδύνατο δυνατό. Όπως το 2008, όταν μετέτρεψαν την οικονομική κατάρρευσή τους σε επιτυχία, αποφασίζοντας με δημοψήφισμα να μη σώσουν τις τράπεζες και να προχωρήσουν σε υποτίμηση του νομίσματος της χώρας. Αλλά και 2010, η έκρηξη ενός ηφαιστείου μετατράπηκε σε ευκαιρία. Η Ισλανδία έγινε και πάλι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες και μετατρέποντας τον τουρισμό σε έναν από τους κύριους μοχλούς μιας πλέον ισχυρής οικονομίας. Η ιδέα ότι όλα θα πάνε καλά, φαίνεται να έχει σμιλευτεί μέσα στην ισλανδική κουλτούρα κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Το 2017, μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ισλανδοί έχουν το þetta reddast ως φιλοσοφία ζωής. Και μέχρι στιγμής, για την νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης, όλα πάνε καλά.


Διαβάστε επίσης:
Η γλώσσα αλλάζει τη σκέψη
Πώς οι Ισλανδοί πολίτες ξεπέρασαν την κρίση με ένα
Η Ισλανδία ξέρει να προλαμβάνει τον εθισμό
Ισλανδία: Με νόμο η οικονομική ισότητα των φύλων
«Φιλότιμο, η λέξη που δεν μεταφράζεται»
Ma σημαίνει ένα κενό που είναι γεμάτο δυνατότητες
εμφάνιση σχολίων