0
1
σχόλια
304
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε νόμιμη την απόλυση λόγω αναρρωτικής άδειας
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Δεκεμβρίου 2019
Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, τα εργατικά συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην απόφαση του Ισπανικού Δικαστηρίου που δικαιώνει τελικά την επιχείρηση έναντι του εργαζομένου, επιτρέποντάς της απόλυσή του έτσι και απουσιάσει λόγω ασθενείας, έστω και αν η απουσία αυτή είναι δικαιολογημένη.

Η απόφαση, που δικαιώνει τελικά την επιχείρηση έναντι του εργαζομένου, ελήφθη την 29η Οκτωβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβασθεί ο σχετικός φάκελος από το Εργατοδικείο της Βαρκελώνης.
 

Η ετυμηγορία του ισπανικού δικαστικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  

Η απόφαση ενσωματώνει στο σκεπτικό της το Άρθρο 52 του Εργατικού Κώδικα με βάση την αναθεώρησή του το 2012 από την τότε κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Έτσι προβλέπεται πως ο εργοδότης μπορεί να απολύει έναν εργαζόμενο εάν απουσιάζει-έστω και δικαιολογημένα-κατά το 20% των εργάσιμων ημερών σε δύο μήνες καθώς και αν κατά το προηγούμενο  οι απουσίες αυτές φθάνουν το 5% των εργάσιμων ημερών το 12μηνο ή το 25% στο τετράμηνο.

Η ετυμηγορία του ισπανικού δικαστικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβάσει την υπόθεση άλλος δικαστής του Εργατοδικείου της Βαρκελώνης. Τότε το δικαστήριο  είχε αποφανθεί πως είναι άκυρη η σχετική υπόθεση της απόλυσης, λόγω αναρρωτικής άδειας το 2017.

Οι Ισπανοί έχουν ξεσηκωθεί στους δρόμους της Βαρκελώνης. Τα συνδικάτα θεωρούν πως η απόφαση αυτή «αποθεώνει την πρωτοκαθεδρία της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών κερδών έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στην εργασία και στην αποκατάσταση της υγείας τους, έπειτα από μία ασθένεια». Κάτι που θα αναγκάζει τους εργαζομένους «να επιστρέφουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως από φόβο μην απολυθούν, με όλους τους επακόλουθους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους».


Διαβάστε επίσης:
Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας
Εργασία και χαρά. Που; Στη Δανία
Εργατικό ατύχημα ο θάνατος από άγχος στη δουλειά
εμφάνιση σχολίων