0
1
σχόλια
267
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως εργατικό ατύχημα θάνατο εργαζόμενου στο σπίτι λόγω εργασιακού στρες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Νοεμβρίου 2019
Μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα νομική απόφαση, έκρινε ως εργατικό ατύχημα θάνατο εργαζόμενου στο σπίτι λόγω εργασιακού στρες. Την απόφαση εξέδωσε το πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε ως εργατικό ατύχημα τον θάνατο από έμφραγμα που υπέστη στο σπίτι του 52χρονος εργαζόμενος, εξαιτίας έντονου άγχους και ανασφάλειας που βίωνε στην δουλειά του.

Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος ώστε να εισαχθεί το εργασιακό στρες στις επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων παραμέτρους. Ο 52χρονος εργαζόταν ως διανομέας σε επιχείρηση, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Μάιο του 2011, οπότε απεβίωσε αιφνίδια από έμφραγμα που υπέστη εξαιτίας έντονου άγχους, «ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς την εργασιακή του σχέση εν όψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης της εργοδότριας επιχείρησης».
 

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εργοδότης οφείλει να προστατεύει τους εργαζομένους του και «μέσω της εξάλειψης των στρεσογόνων καταστάσεων»  

Στο ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρεται πως από τον Φεβρουάριο του 2011, άρχισε να φημολογείται ότι η εργοδότρια εταιρεία είχε αποφασίσει την κατάργηση τομέων διανομής. Από τη διοίκηση της εταιρείας δεν διαψεύδονταν οι εν λόγω φήμες. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής ήταν ότι «ο εργαζόμενος κυριεύθηκε από άγχος, το οποίο γινόταν οξύτατο από την παρατεταμένη αβεβαιότητα που του προκαλούσε η μη παροχή διευκρινίσεων από την πλευρά των προϊσταμένων του».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εργοδότης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης πρόνοιας, οφείλει να καθορίζει και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του «ιδίως μέσω της εξάλειψης των στρεσογόνων καταστάσεων».


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι της γης
ΕΡΕΥΝΑ: Το σώμα και το άγχος
Άγχος ή στρες;
εμφάνιση σχολίων