0
1
σχόλια
289
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Microsoft Ιαπωνίας έκανε τη δοκιμή. H τετραήμερη εργασία εκτόξευσε κατά 40% την παραγωγικότητα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: PEXELS
8 Νοεμβρίου 2019
Η εργασία για περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι θα γίνει περισσότερη ή καλύτερη δουλειά. Η Microsoft Japan, πραγματοποίησε μία δοκιμαστική εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών. Η δοκιμαστική εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο για το σύνολο του εργατικού της δυναμικού, με το όνομα Work-Life Choice Challenge Summer 201». Περίπου 2300 εργαζόμενοι έλαβαν 5 Παρασκευές ρεπό, χωρίς να μειωθεί ο μισθός τους ή να αφαιρεθούν οι μέρες αυτές από την ετήσια άδεια που δικαιούνται.

Tα αποτελέσματα του πειράματος ήταν:
- Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40%
- Οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 39,9% τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018
-  Με το γραφείο να κλείνει μία μέρα την εβδομάδα, οι υπάλληλοι εκτύπωσαν 58,7% λιγότερες σελίδες και χρησιμοποίησαν 23,1% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια
- Το  92,1%, δήλωσαν ότι προτιμούν την 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ανάγκασε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά, έτσι πολλές από τις συναντήσεις είτε κόπηκαν, είτε συντομεύθηκαν στα 30 λεπτά.

Στην Ιαπωνία εδώ και πολύ καιρό επικρατεί μια ζοφερή –και σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρα– κουλτούρα υπερβολικής εργασίας. Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, η χώρα έχει επινοήσει ακόμη ειδικό όρο για αυτό: karoshi σημαίνει θάνατος από υπερβολική εργασία, εξαιτίας ασθενειών που προκαλούνται από άγχος ή σοβαρή κατάθλιψη.

Το ζήτημα προσέλκυσε διεθνή προσοχή το 2015, όταν ένας υπάλληλος του ιαπωνικού διαφημιστικού γίγαντα Dentsu αυτοκτόνησε την Ημέρα των Χριστουγέννων. Το CNN αναφέρει πως υπεύθυνοι του ομίλου αργότερα δήλωσαν ότι ο υπάλληλος έκανε υπερβολιά πολλές ώρες υπερωριών. Δύο χρόνια αργότερα, μια δημοσιογράφος σε έναν ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό πέθανε μετά από πολλές ώρες εργασίας. Ο εργοδότης της είπε ότι είχε πραγματοποιήσει 159 ώρες υπερωριών το μήνα πριν από το θάνατό της.


Διαβάστε επίσης:
Κοστουμαρισμένοι «άστεγοι»
Εργασία και χαρά. Που; Στη Δανία
Το 6ωρο συνεχίζεται
εμφάνιση σχολίων