0
1
σχόλια
296
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Επανεξέταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πλατφόρμα Airbnb ζητούν Παρίσι, Βαρκελώνη και Βερολίνο, με παρέμβαση στην Κομισιόν
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Νοεμβρίου 2019
Να επανεξεταστεί η ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει την λειτουργία της πλατφόρμας Airbnb, ζητούν στελέχη της δημοτικής αρχής του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης, από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με κείμενο που της απευθύνουν, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), καταγγέλλουν το φαινόμενο του «υπερ-τουρισμού» στις πόλεις τους και ζητούν η ευρωπαϊκή νομοθεσία να ρυθμισθεί έτσι ώστε να προστατεύεται η πρόσβαση στην στέγη στις τουριστικές μητροπόλεις.

«Είναι σημαντικό οι πόλεις να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης του τόσο έντονου όσο και πρόσφατου φαινομένου αυτού», γράφουν ο Ιαν Μπροσά, κομμουνιστής, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Στέγη στον δήμο του Παρισιού, η υπουργός αρμόδια για την Στέγη της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου, Κατρίν Λόμπσερ (Die Linke) και η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης αρμόδια για την Στέγη, Λουσία Μαρτίν (Podemos).
 

«Η οδηγία στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ισχύει σήμερα, δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας της πλατφόρμας»  

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρέπει να επανεξετασθούν και να ληφθεί υπ΄όψιν η κατάσταση των μητροπόλεων και οι δυσκολίες πρόσβασης στη στέγη που τις χαρακτηρίζουν» αναφέρει το κείμενο τονίζοντας πως η οδηγία στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ισχύει σήμερα, η οποία χρονολογείται από το 2000, «δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας της πλατφόρμας».

Η στροφή αρκετών ιδιοκτητών προς την βραχυχρόνια μίσθωση τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στην «εξαφάνιση» των σπιτιών για μακροχρόνια ενοικίαση. Κάποιες πόλεις αλλάζουν την στρατηγική τους, όπως το Βερολίνο, που εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει να αγοράζει ξανά ακίνητα που είχε πουλήσει σε ιδιώτες τη δεκαετία του ’90 και να τα κάνει ξανά κρατικά, με τη δέσμευση να κρατήσει τα ενοίκια χαμηλά


Διαβάστε επίσης:
BBC: Γιατί το Airbnb εξαγριώνει τα Εξάρχεια
Οι «άστεγοι» του Airbnb
Το Βερολίνο αγοράζει διαμερίσματα για να διατηρήσει χαμηλά ενοίκια
εμφάνιση σχολίων