0
1
σχόλια
347
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Η πρόθεσή μας είναι να αγοράσουμε διαμερίσματα όπου μπορούμε, ώστε το Βερολίνο να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της αγοράς ακινήτων» λέει ο δήμαρχος της πόλης
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Ιουλίου 2019
Το Βερολίνο αγοράζει από ιδιώτη 670 διαμερίσματα στην ιστορική λεωφόρο Karl-Marx-Allee, με σκοπό την επανακρατικοποίηση κτιρίων. Η δράση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της πόλης να αποκτήσει ξανά ακίνητα που είχε πουλήσει σε ιδιώτες τη δεκαετία του '90, ώστε να ελέγξει τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια.

Η κίνηση έρχεται ύστερα από σχετικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι πολίτες αντέδρασαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Predac ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει 700 διαμερίσματα της λεωφόρου στη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Βερολίνου, τη Deutsche Wohnen. Φοβούμενοι ότι αυτό θα επέφερε αυξήσεις στα ενοίκια, οι ενοικιαστές διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας και κρέμασαν πανό στα παράθυρα των σπιτιών τους, πιέζοντας τελικά τον γερουσιαστή της πόλης να εμποδίσει την πώληση στην Deutsche Wohnen.
 

Τα 670 διαμερίσματα πρόκειται να αγοραστούν από τον κρατικό πάροχο κατοικιών Gewobag. Το εγχείρημα υπολογίζεται να κοστίσει στον δήμο 90-100 εκατ. ευρώ                   

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Michael Müller, δηλώνει ότι η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική μίας ευρύτερης στρατηγικής της πόλης να αποκτήσει ξανά ακίνητα που είχε πουλήσει σε ιδιώτες τη δεκαετία του ’90, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. «Οι πολίτες του Βερολίνου πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν άνετα στην πόλη τους. Για αυτό η πρόθεσή μας είναι να αγοράσουμε διαμερίσματα όπου μπορούμε, ώστε το Βερολίνο να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της αγοράς ακινήτων». Τα 670 διαμερίσματα πρόκειται να αγοραστούν από τον κρατικό πάροχο κατοικιών Gewobag. Η τιμή δεν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά το εγχείρημα υπολογίζεται να κοστίσει στον δήμο 90-100 εκατ. ευρώ.

Τα ενοίκια στο Βερολίνο αυξάνονται 10% τον χρόνο κατά μέσο όρο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τη Γερμανία. Παρότι η αγορά στέγης στο Βερολίνο δεν είναι η ακριβότερη στη χώρα, οι σχετικά χαμηλές τιμές έχουν προσελκύσει εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Der Tagesspiegel, έχει αγοράσει ως τώρα τουλάχιστον 160.000 κατοικίες.


Διαβάστε επίσης:
Οι «άστεγοι» του Airbnb
Σπίτια για ανθρώπους, όχι για επενδύσεις
Δωρεάν ΜΜΜ στη Γερμανία
εμφάνιση σχολίων