0
1
σχόλια
468
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τα Εξάρχεια βρέθηκαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του BBC το οποίο αναφέρεται στις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στις επιθέσεις βανδαλισμών σπιτιών
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Οκτωβρίου 2019
Εκτενές ρεπορτάζ για τα Εξάρχεια δημοσιεύει το BBC με θέμα τους βανδαλισμούς σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb στην περιοχή και την αλλαγή της γειτονιάς μέσω του τουρισμού.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, οι αναρχικοί στην Ελλάδα τάσσονται κατά στην αλλοίωση της περιοχής, κατηγορώντας το Airbnb ότι με τη ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στην πλατφόρμα του προκαλείται άνοδος των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών, ενισχύοντας τη φτωχοποίηση και διώχνοντας τους κατοίκους από την περιοχή. «Στα Εξάρχεια είναι ιδιαίτερα ισχυρή η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας και της επιθυμίας κάποιων κατοίκων να διατηρήσουν τη γειτονιά τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.
 

Τα ενοίκια στα Εξάρχεια έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016  

Το BBC δημοσιεύει και μια ανάρτηση της ομάδας «Exarcheia Tourism», η οποία σε μήνυμά της στα social media, αναφέρει: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

Το άρθρο κάνει επίσης μία σύντομη ιστορική αναδρομή της περιοχής, που ξεκινά από το 1973 και φτάνει μέχρι και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, γεγονός που οδήγησε σε «τεράστιες ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία από τότε».

Για τα σημερινά Εξάρχεια, αναφέρει: «Σήμερα τα Εξάρχεια φιλοξενούν πολλές ακροαριστερές πολιτικές ομάδες και καταλήψεις. Η περιοχή επίσης μαστίζεται από υψηλά ποσοστά έλλειψης στέγης και ναρκωτικών. Μετά τη νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να "καθαρίσει" την περιοχή και πρόσφατα διέταξε επιδρομές της αστυνομίας σε αρκετές καταλήψεις. Ωστόσο, πολλοί ακτιβιστές και κάτοικοι λένε ότι οι αρχές δεν στοχεύουν στην πραγματική εγκληματικότητα στη γειτονιά, όπως η εμπορία ναρκωτικών, και ότι τα σχέδια της κυβέρνησης εμπεριέχουν ιδεολογικά κίνητρα. Παράλληλα, οι ομάδες ακτιβιστών είναι μόνο μέρος του συνολικού πληθυσμού των Εξαρχείων αφού εδώ ζουν και πολλές οικογένειες, φοιτητές και ηλικιωμένοι.

Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά Airbnb: «Πολλοί Έλληνες που υπέφεραν οικονομικά κατά τη διάρκεια της βίαιης ύφεσης της χώρας, μέσω της βραχυχρόνιας ενοικίασης διαμερισμάτων, κατάφεραν να επιβιώσουν. Ως αποτέλεσμα της Κρίσης, σήμερα τα Εξάρχεια έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnbs στην Αθήνα. Παράλληλα τα ενοίκια όλο ανεβαίνουν, ενώ μια σχετική μελέτη δείχνει ότι έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016. Ένας άλλος παράγοντας είναι το καθεστώς χρυσής βίζας της Ελλάδας, στο οποίο χορηγείται πενταετής άδεια διαμονής στην Ε.Έ. έναντι μιας επένδυσης αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ».

Η επόμενη μέρα: «Είτε διαδικτυακά, είτε στους δρόμους των Εξαρχείων, η συζήτηση για τη γειτονιά θα συνεχιστεί. Ενώ υπάρχουν κάποιοι που καλωσορίζουν την άμεση δράση, πολλοί άλλοι είναι ανήσυχοι γι 'αυτό, ακόμα και αν συμφωνούν ότι η εισροή τουριστών, είναι πρόβλημα».


Διαβάστε επίσης:
Οι «άστεγοι» του Airbnb
Το Βερολίνο αγοράζει διαμερίσματα για να διατηρήσει χαμηλά ενοίκια
Σπίτια για ανθρώπους, όχι για επενδύσεις
εμφάνιση σχολίων