0
3
σχόλια
352
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η ζωγράφος Luchita Hurtado έκανε την πρώτη της σόλο και διεθνή έκθεση σε γκαλερί, λίγο πριν τα 100
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
28 Οκτωβρίου 2019
«Ποτέ δεν είπα “όχι” στη ζωή. Κοιτάζοντας πίσω, μερικές φορές σκέφτομαι, “Θεέ μου, πώς έγινε αυτό;” Τόσα χρόνια είναι πολύς καιρός. Γίνεσαι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι».

Η Luchita Hurtado κοντεύει σχεδόν έναν αιώνα πάνω στον πλανήτη. Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1920 στη Βενεζουέλα, ζωγραφίζει ολόκληρη τη ζωή της αλλά οι σόλο εκθέσεις της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μάλιστα ποτέ δεν είχε κάνει κάποια σόλο έκθεση σε δημόσιο ίδρυμα, πόσω μάλλον εκτός των ΗΠΑ. Μέχρι που έφτασε την ηλικία των 98 και τα έργα της βρέθηκαν στην Serpentine Galleries του Λονδίνου.

Ήταν 8 ετών όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Περιβαλλόταν από τέχνη όσο μεγάλωνε ενώ ο γιος της, Matt Mullican, έγινε επίσης καλλιτέχνης. Ο πρώτος εικαστικός που γνώρισε ήταν ο Rufino Tamayo. Εκείνος την δίδαξε πολλά για το χρώμα, το οποίο κατακλύζει τα σουρεαλιστικά έργα της μέχρι σήμερα.


Οι πολύχρωμοι καμβάδες της τείνουν να αντιστέκονται στον ορισμό καθώς ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Αντανακλούν μια ζωή γεμάτη δράση αλλά και αγάπη προς τη φύση και τους αυτόχθονες πολιτισμούς.
 

Η ζωγράφος φαίνεται πως έχει γνωρίσει σχεδόν κάθε σπουδαίο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, αλλά της πήρε σχεδόν έναν αιώνα για να γίνει γνωστή και η ίδια  

Η Hurtado έζησε μια νομαδική και κοινωνική ζωή, αλλάζοντας τόπους διαμονής, πηγαίνοντας από τη Βενεζουέλα στη Νέα Υόρκη, το Μεξικό, το Λος Άντζελες, αποκτώντας τρεις συζύγους και πολλά παιδιά, ενώ έκανε επίσης μια σειρά από ενδιαφέροντες φίλους. Η ζωγράφος φαίνεται πως έχει γνωρίσει σχεδόν κάθε σπουδαίο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, από τη Frida Kahlo μέχρι τον Marcel Duchamp, αλλά της πήρε σχεδόν έναν αιώνα για να γίνει γνωστή και η ίδια.

Η πρώτη διεθνής έκθεση της Luchita Hurtado ονομάστηκε I Live I Die I Will Be Reborn και παρέμεινε στη Βρετανική γκαλερί επί σχεδόν 6 μήνες. Ουσιαστικά ήταν μια ρετροσπεκτίβα της πολυετούς καριέρας της, που επέτρεψε να αποκαλυφθεί η κλίμακα, ο πειραματισμός και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του έργου της, κλείνοντάς μας παράλληλα το μάτι, υποδηλώνοντας πως «ποτέ δεν είναι αργά».

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ζωγραφική για καλή μνήμη
Ukiyo-e, έρωτας και άλλες ιστορίες
5 χρονών, ζωγράφος και αυτιστική
εμφάνιση σχολίων