0
1
σχόλια
206
λέξεις
ΖΗΝ
Το να σχεδιάζουμε μας βοηθά να θυμόμαστε λεπτομέρειες, καλύτερα απ΄όταν σημειώνουμε ή φωτογραφίζουμε
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
16 Ιανουαρίου 2019
Συχνά όταν θέλουμε οπωσδήποτε να θυμηθούμε κάτι, απλώς το σημειώνουμε. Ή το φωτογραφίζουμε. Όμως σύμφωνα με την επιστήμη, θα ήταν πολύ καλύτερα αν το σχεδιάζαμε.

Η σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά, με τίτλο «Η εκπληκτικά ισχυρή επιρροή του σχεδίου στη μνήμη», υποστηρίζει ότι το να ζωγραφίζουμε μια λέξη μας βοηθάει περισσότερο στο να τη θυμόμαστε στο μέλλον από ό,τι αν τη γράφαμε. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό πιθανόν σχετίζεται με το γεγονός πως όταν ζωγραφίζουμε, ενεργοποιείται μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας απ’ ότι όταν γράφουμε.

«Το σχέδιο είναι μια ισχυρή στρατηγική κωδικοποίησης που μπορεί να βελτιώσει δραματικά τη μνήμη» αναφέρει η έρευνα και οι επιστήμονες λένε πως θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους ηλικιωμένους – ακόμη και για ανθρώπους με άνοια. Κατά τη διάρκεια των σχετικών πειραμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι αν και οι ηλικιωμένοι θυμόντουσαν λιγότερο από τους νεότερους όσα είχαν γράψει με λέξεις, δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων στην ικανότητα τους να θυμούνται όσα είχαν ζωγραφίσει.

Ευτυχώς δεν χρειάζεται να είμαστε καλοί στη ζωγραφική για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας. Ένα απλό σκιτσάκι, όσο βιαστικό ή «άτεχνο» κι αν είναι, παραμένει ευεργετικό.
εμφάνιση σχολίων