1
1
σχόλια
248
λέξεις
ΖΗΝ
Μια ομάδα εθελοντών φτιάχνει καλαμάκια από σιτάρι, κίνηση που πυροδοτεί μια απίστευτη αλυσίδα οικολογίας και αλληλεγγύης
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
20 Απριλίου 2019
Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόλις για λίγα λεπτά, όμως χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί, με αποτέλεσμα ολέθριο για την οικολογία. Μέχρι το 2021, πλαστικά μίας χρήσης (όπως σακούλες, καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες κ.λπ) θα πρέπει να είναι παρελθόν στην Ευρώπη, βάσει πρόσφατης απόφασης της Ε.Έ..

Η εθελοντική ομάδα Omnes ασχολείται με τη στέγαση προσφύγων. Ως κοινωνική επιχείρηση, οραματίστηκε μια δράση με πολλαπλά οικολογικά και κοινωνικά οφέλη. Το εγχείρημα είναι αλυσιδωτό. Αρχικά καλαμάκια από το βασικό στέλεχος του σιταριού, η καλλιέργεια του οποίου ευδοκιμεί στην περιοχή. Το νέο αυτό καλαμάκι, ονομάζεται «Staramaki». Όμως η δράση δεν σταματά εδώ.
 

Tα κέρδη από τις πωλήσεις υποστηρίζουν ένα νέο μοντέλο κοινωνικής κατοικίας, για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Επειδή στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τον καφέ (ο οποίος αφήνει πάντα ένα υπόλειμμα το οποίο καταλήγει στα σκουπίδια, ρυπαίνοντας επίσης το περιβάλλον), η εταιρεία αντί να πουλήσει απλώς το σταραμάκι, το ανταλλάζει με υπολείμματα καφέ. Στη συνέχεια τα υπολείμματα μετατρέπονται σε πέλλετ και μπρικέττες, που η επιχείρηση τα ονομάζει «κάφσιμα» (από τον καφέ και τα καύσιμα) και χρησιμοποιούνται σαν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.


Ο τρίτος κρίκος της αλυσίδας αφορά ακόμα πιο άμεσα τον άνθρωπο, αφού τα κέρδη από τις πωλήσεις υποστηρίζουν ένα νέο μοντέλο κοινωνικής κατοικίας, για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Χρειαζόμαστε περισσότερες καινοτόμες και ανατρεπτικές ιδέες σαν κι αυτή. Εύγε.


Διαβάστε επίσης:
Η Ε.Ε. απαγορεύει τα πλαστικά μίας χρήσης
Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια
Το πρώτο ελληνικό νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια 
VIDEO: Παράδεισος από πλαστικό
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Μια νέα ήπειρος από πλαστικό
εμφάνιση σχολίων