0
1
σχόλια
579
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Μόνον οι δικτατορίες θεωρούν την ασφάλεια πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα»
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
10 Ιανουαρίου 2019
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με νέο νόμο δείχνει απόλυτη σκληρότητα κατά των προσφύγων. Ευτυχώς όλο και περισσότεροι αγωνίζονται εναντίον του στην Ευρώπη αλλά και στην Ιταλία κατά της σκληρής γραμμής του για την πολιτική μετανάστευσης. Πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και εβδομάδες αποκλεισμένοι στα σκάφη Sea Eye και Sea Watch, έξω από την Βαλέτα, χωρίς να μπορούν να αποβιβαστούν. Εντωμεταξύ η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ποινικοποιείται…

Δεκάδες δήμαρχοι και τοπικοί πολιτικοί, εξεγείρονται τώρα ενάντια στο νέο νόμο για την εσωτερική ασφάλεια, που ονομάζεται νόμος Σαλβίνι, αποκαλώντας τον «απάνθρωπο» και «αντισυνταγματικό».

Ανάμεσά τους και ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο: «Πιστεύω ότι μερικοί από τους κανόνες του διατάγματος για την ασφάλεια του Ματέο Σαλβίνι, παραβιάζουν το Σύνταγμα, τις διεθνείς συνθήκες και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Γι αυτό και αποφάσισα να ζητήσω να σταματήσει η εφαρμογή του νόμου, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του δήμου μου, οι οποίες σχετίζονται, κυρίως, με την δυνατότητα εγγραφής των αιτούντων άσυλο στους καταλόγους των μονίμων κατοίκων».

«Επέλεξα μια απόλυτα θεσμική πορεία, διότι μου είναι αδύνατον να παραμείνω αδιάφορος, δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω απάνθρωπο το όλο αυτό μέτρο: καταργεί την ανθρωπιστική προστασία και μετατρέπει σε παράνομους, πολλούς νόμιμους ξένους πολίτες»

 «Είμαι καθηγητής συνταγματικού δικαίου και ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη. Ελπίζω κάποιος να προσφύγει κατά της απόφασής μου, διότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσω να υποστηρίξω και στο δικαστήριο, ότι ο συγκεκριμένος νόμος της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικός. Επέλεξα μια απόλυτα θεσμική πορεία, διότι μου είναι αδύνατον να παραμείνω αδιάφορος, δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω απάνθρωπο το όλο αυτό μέτρο: καταργεί την ανθρωπιστική προστασία και μετατρέπει σε παράνομους, πολλούς νόμιμους ξένους πολίτες».

«Δεν μιλάμε για μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά για περίπου 120.000 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην Ιταλία νόμιμα. Πρόκειται για αιτούντες άσυλο και για τα ασυνόδευτα ανήλικα που έφτασαν στην Ιταλία. Βάσει του νόμου αυτού, όταν γίνουν δεκαοκτώ ετών θα πρέπει να γίνουν, αυτόματα, παράτυποι μετανάστες. Δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, ούτε και να ζητήσουν περίθαλψη. Το ίδιο ισχύει και για τους αιτούντες άσυλο: δεν πρέπει να τους παραδώσουμε στα χέρια της μαύρης εργασίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, με την στάση της, δεν προσέβαλε μόνον τους μετανάστες, αλλά, πρώτα απ΄όλα, τους Ιταλούς. Προσβάλλει την παράδοση υποδοχής και φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς και τις πόλεις μας»        

Πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στα σκάφη Sea Eye και Sea Watch, χωρίς να μπορούν να αποβιβαστούν. Για την περιπέτεια τους, ο Ορλάντο αναφέρει πως «μπορούμε να μιλήσουμε για ύβρη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, με την στάση της, δεν προσέβαλε μόνον τους μετανάστες, αλλά, πρώτα απ΄όλα, τους Ιταλούς. Προσβάλλει την παράδοση υποδοχής και φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς και τις πόλεις μας».

«Τις ημέρες αυτές, οι πρόεδροι επτά ιταλικών περιφερειών αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κατά του νόμου για την ασφάλεια. Αν σκεφθούμε ότι αντιτάσσονται σε αυτό το μέτρο και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις του Μιλάνου, του Παλέρμο, της Πάρμα, της Νάπολης, της Καλτανισέτα της Σικελίας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για την πλειοψηφία των εκπροσώπων των Ιταλών πολιτών».

«Ο Σαλβίνι είπε ότι θα έστελνε τον στρατό, ότι θα μου έκανε μήνυση, ότι θα με έπαυε των καθηκόντων μου. Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, διότι το να στείλει τον στρατό, βέβαια. δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Εγώ, στο μεταξύ, εμμένω στις θέσεις μου. Διότι η ασφάλεια, σε μια Δημοκρατία, τυχαίνει εγγύησης, πρώτα απ΄όλα, όταν σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».


Διαβάστε επίσης:
Welcoming Europe: Το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην αλληλεγγύη
Πλοία ΜΚΟ για τη διάσωση στη Μεσόγειο; Τέλος 
εμφάνιση σχολίων