Αν το να κοιμάσαι στο camper σου είναι παράνομο, τότε ποιο ακριβώς είναι το «νόμιμο». Ζούμε τελικά σε μια χώρα όπου το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά, η ακρίβεια ή οι υποκλοπές – αλλά το camper.
Αυτό το «ύποπτο» όχημα, που μεταφέρει ανθρώπους με την τρελή ιδέα να ταξιδεύουν ελεύθερα, να κοιμούνται προσωρινά στο πλάι ενός δρόμου ή μιας παραλίας χωρίς να ενοχλούν κανέναν και χωρίς να πληρώνουν διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
Η απαγόρευση της προσωρινής διαμονής σε camper, όταν το όχημα είναι νόμιμα σταθμευμένο, δεν είναι μόνο αυθαίρετη. Είναι αντισυνταγματική, παράλογη και βαθιά προσβλητική για κάθε πολίτη που θέλει να ζει λίγο έξω από τις «γραμμές».
Γιατί είναι αντισυνταγματικό; Άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος: κατοχυρώνει το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, αρκεί να μη βλάπτει άλλους ή το Σύνταγμα. Η επιλογή να διαμείνεις για ένα ή δύο βράδια μέσα στο όχημά σου, νόμιμα σταθμευμένος, δεν βλάπτει κανέναν. Είναι δικαίωμά σου.
Άρθρο 4 του Συντάγματος: απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ πολιτών. Γιατί ένα camper να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ένα απλό ΙΧ; Αν δεν κάνεις κατασκήνωση, αν δεν απλώνεις τραπέζια και καρέκλες, τι ακριβώς παρανομείς;
Άρθρο 25 του Συντάγματος: επιβάλλει αναλογικότητα στους περιορισμούς δικαιωμάτων. Μπορεί να απαγορεύεται κάτι τόσο ήπιο και μη ενοχλητικό όσο η προσωρινή παραμονή μέσα στο ίδιο σου το όχημα; Όχι, αν σεβόμαστε το Σύνταγμα.
Δεν ζητάμε να κατασκηνώνουμε ανεξέλεγκτα
Δεν μιλάμε για αυθαιρεσία. Μιλάμε για ζωή. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Δεν ζητάμε να κατασκηνώνουμε ανεξέλεγκτα. Δεν ζητάμε να κάνουμε κατάληψη χώρων ή να παρανομούμε. Ζητάμε απλώς να σταθμεύουμε και να μπορούμε να μείνουμε για μία ή δύο νύχτες στο camper μας – όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτή η απαγόρευση δεν είναι θέμα τάξης. Είναι θέμα ελέγχου. Το να μη σε αφήνουν ούτε να κοιμηθείς στο όχημά σου σημαίνει πως θέλουν να σου στερήσουν κάθε ψευδαίσθηση ελευθερίας. Θέλουν να σε στριμώξουν στο μοντέλο του φορολογούμενου καταναλωτή – αλλιώς θα σε κυνηγήσουν.
Δεν θα το δεχτούμε. Όσοι αγαπάμε τα camper δεν είμαστε εγκληματίες. Είμαστε άνθρωποι που σεβόμαστε τη φύση, δεν επιβαρύνουμε κανέναν, και απλώς ζητάμε να μπορούμε να ζήσουμε – όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά και νόμιμα – με τον δικό μας τρόπο.
Ας μιλήσουμε όλοι. Ας γράψουμε, ας φωνάξουμε, ας εμφανιστούμε. Γιατί σήμερα απαγορεύουν το camper. Αύριο τι θα απαγορεύσουν; Το περπάτημα; Το τί ονειρεύεσαι;
Οι λάτρεις των τροχόσπιτων και ο Giorgos Ntoas που υπογράφει το άρθρο, υποστηρίζουν πως σε όλον τον κόσμο υπάρχουν καθορισμένοι χώροι στάθμευσης για τα τροχόσπιτα, ενώ στη χώρα μας τα διώκουν. Προσθέτουν επίσης πως τα αυτοκινούμενα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, δεν χρειάζονται ρεύμα, δεν αφήνουν λύματα.
H απάντηση του υπουργείου Τουρισμού στο θέμα
«Τι πραγματικά ισχύει με τον νόμο 5170/2025 για τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα;». Με την επίμαχη διάταξη νομοθετήθηκε το αυτονόητο! Αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!
Οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα ΤΕΛΟΣ στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.
Άλλωστε, η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.
Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες
Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία) ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping».
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν