0
1
σχόλια
242
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαϋλώνεται και ποινικοποιείται. Η Liberation διαμαρτύρεται, η SOS Μεσόγειος και οι ΓΧΣ καταγγέλλουν την ιταλική κυβέρνηση, αλλά...
DOCTV.GR
27 Σεπτεμβρίου 2018
Για τη σταδιακή εγκατάλειψη των επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο από τα ανθρωπιστικά πλοία των ΜΚΟ -αλλά και για τις αιτίες που την προκάλεσαν- γράφει η γαλλική Liberation

Το γνωστό πλοίο Aquarius (το τελευταίο ανθρωπιστικό πλοίο που περιπολεί ακόμη στ' ανοιχτά των λιβυκών ακτών, ναυλωμένο από τις ΜΚΟ SOS Méditerranée και Médecins sans frontières), θα υποχρεωθεί να σταματήσει τις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις στη Μεσόγειο μόλις επιστρέψει στο λιμάνι της.

Το 2014 περίπου 20 πλοία διέσχιζαν τη θάλασσα εναλλάξ κατά μήκος των ακτών της Λιβύης και στο Αιγαίο. Το 2017, 10 πλοία ΜΚΟ επιχειρούσαν συγχρόνως στη Μεσόγειο. Οι ΜΚΟ που λειτουργούσαν τα πλοία επιχειρήσεων (όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch) αναφέρουν ανάμεσα στους λόγους που σταματούν:
- Την έλλειψη πόρων
- Τις ακατάλληλες πολιτικές υποδοχής και στις δύο πλευρές της Μεσογείου
- Την πίεση από τις αρχές
-Επίσης μιλούν για «ποινικοποίηση» των δραστηριοτήτων τους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες τις κατηγορούν ότι παίζουν το παιχνίδι των διακινητών.

Η ΕΕ προτιμά να χρηματοδοτεί τους ακτοφύλακες της Λιβύης για τη συγκεκριμένη δουλειά παρά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά των μεταναστών πρόσφατα, στο έδαφός της. Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας αναφέρεται λεπτομερώς στο ιστορικό κάθε πλοίου και στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που διέσωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜΚΟ ενώ μόνο το ανθρωπιστικό πλοίο Aquarius, τα τελευταία δύο χρόνια, βοήθησε 30.000 ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη ζωντανοί.